Finanskris undanröjd i Sydafrika

Finansminister Trevor Manuel tänker inte lämna sin post trots Mbekis avgång. Marknaden är lättad.


Resten av världsmarknaden kan också känna sig lugn. Uppgifter om att Sydafrikas finansminister Trevor Manuel inte tänker avgå har lugnat investerare och finansinstituten. Trots att Manuel ses som en respekterad politiker skulle en avgång bli problematisk när landets politiska stabilitet hänger på en skör tråd.

Rykten har nämligen tidigare cirkulerat om att finansministern solidariskt skulle avgå tillsammans med Mbeki, men hans taleskvinna menar att han stannar kvar trots den politiska krisen:

– Ministern har inte avgått och han kommer inte att avgå, sade Manuels taleskvinna Thoraya Pandy på lördagseftermiddagen.

Beskedet lugnade direkt aktörerna på finansmarknaden. ANC avser att inom kort be ministrarna i Mbeki-regeringen att sitta kvar under en övergångsperiod efter att Mbeki har lämnat den politiska scenen för att skapa stabilitet, skriver TT i ett telegram.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.