1 av 4
- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 4
- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 av 4
- Foto: Fil Kaler/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Danskar ger upp: Inget klimatavtal i Köpenhamn

Danmark ger slaget förlorat. Det blir inget stort klimatavtal under FN:s toppmöte.


KÖPENHAMN. Det misslyckades. Det danska ordförandeskapet för COP 15 - FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn slänger in handduken och medger att man misslyckats med att få ett klimatavtal till stånd. Det skrev den ansedda danska tidningen Berlingske Tidende på torsdagsmorgonen.

Och precis innan lunch bekräftas också uppgifterna av Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen - som därmed fått sina förhoppningar om att klimatmötet i Köpenhamn skulle sätta den danska huvudstaden på världskartan under det nya namnet Hopenhagen ställda på skam.

Det är de så kallade G77-länderna - en grupp stora utvecklingsländer med Kina, Indien och Brasilien i spetsen som blockerar en överenskommelse. De stora utvecklingsländerna som är mitt uppe i en omfattande industrialiseringsprocess vill inte skära ner på utsläppsnivåerna och därmed bakbinda sig själva - utan större finansiella garantier och motsvarande åtaganden från de rika länderna i väst.

Natten mot torsdagen filade det danska ordförandeskapet ännu på en kompromisslösning. Och nu väntar alla på att danskarna ska lägga fram ett avtalsförslag. Men efter gårdagens motgångar vid förhandlingsborden har danskarna nu retirerat, uppger Berlingske Tidende. Kompromissen från i går har man slängt i soptunnan.

Nu gäller det att räddas vad som räddas kan. Och kvar blir då bara stumpar av det klimatavtal man hoppats skulle avsluta Köpenhamnsmötet.

Siktet är nu i stället inställt på nästa internationella klimatförhandling som äger rum i Mexiko nästa år.

Därmed har danskarna erkänt sig besegrade. Den viktigaste målsättningen för klimatmötet i Köpenhamn - att få till stånd ett avtal som säkerställer att jordens medeltemperatur inte stiger mer än två grader i förhållande till tiden innan industrialiseringen - läggs på is.

Det gör däremot inte klimatförändringarna. Kring jordens yta fortsätter temperaturen oförtutet att stiga.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!