1 av 5
2 av 5
- Foto: ITV
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Brittisk tevestjärna: Botox gjorde mig till apmänniska

Susan Penhaligon jämfördes på 1970-talet med Brigitte Bardot. Nu tycker hon att hon ser ut som en karaktär i Apornas planet. På grund av det rynkdödande nervgiftet Botox.


LONDON. Susan Penhaligon var en av Storbritanniens största tevestjärnor - med succér som Bouquet of Barbed Wire och A Fine Romance på meritlistan. En "brittisk Bardot" kallades hon av sin samtid.

Men efter att ha fyllt 60 i juli i år bestämde hon sig för att genomgå en skönhetsbehandling. Med förödande resultat.

- Jag var helt galen som gjorde det i första taget. Det har haft en katastrofal effekt på min karriär och mitt självförtroende. Jag kommer aldrig mer gå i närheten av det. Jag ska helt enkelt låta naturen ha sin gång, säger Susan Penhaligon i dag.

Skådespelerskan blev känd i och med komedin No Sex Please: We're British 1970 och dramat Bouquet of Barbed Wire. Sedan dess har hon varit med i otaliga filmer och teveproduktioner. Nu senast såpan Emmerdale - i Sverige känd under namnet Hem till gården.

- I många år kunde jag aldrig drömma om att behandla mig med något som Botox. Jag tyckte inte att det var nödvändigt för mig eftersom jag är skådespelerska och behöver min uttrycksfullhet. Det kändes också som att det var något som bara amerikaner höll på med, säger Susan Penhaligon till Telegraph.

I takt med att Botox blivit allt vanligare och mer accepterat väcktes nyfikenheten.

- Ska jag låta det hjälpa mig att få jobb? frågade hon sig.

Till slut gjorde hon det - på en nyck, som hon säger. Och vaknade dagen därpå med en huvudvärk som kändes som terror. Och värre blev det när hon såg sig själv i spegeln.

- Jag såg ut som Roddy McDowalls roll i Apornas planet, säger Susan.

Ögonbrynen hade sjunkit ner och trängt ner ögonlocken.

När hon återvände till kliniken för att få hjälp injicerade de ännu mer Botox för att "justera" skådespelerskans utseende. Det blev bara värre.

- Mina ögonbryn var ännu tyngre. Jag var inte helt olik Frankensteins monster.

Efter lite studier på nätet fick hon reda på att en av Botox biverkningar kan vara just att partiet runt ögonen sjunker ihop. Det beror på att Botox fått musklerna kring pannan slappna av och ögonbrynet faller därmed ner över ögonlocken.

- Det drabbar bara en procent. Men jag råkade befinna mig i den procenten, säger Susan Penhaligon.

För skådespelerskor på ålderns höst är det frestande att ta till kirurgiska ingrepp eller Botox, menar Penhaligon.

- Om du är en seriös skådespelare vill du spela seriösa roller. Man vill inte konstant behöva bekämpa ålderdomen för så småningom, hur mycket Botox du än använt, kommer en yngre skådespelerska som inte använt Botox ändå vinna kapplöpningen.

Men ändå är Susan Penhaligon någonstans nöjd med erfarenheten.

- Även om jag känner att jag lämnats i sticket av Botox är jag glad att jag gjorde det. Det fick mig att förstå att jag vill ha mina rynkor, min uppsyn, livet i mitt ansikte. Jag ska åldras med värdighet, inte jaga den unga skådespelerska som jag en gång var.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!