Miljöbilarna kan utrota sjökon

Ny rapport visar på miljöbilarnas baksida. Flera djurarter hotas av utrotning.


Jakten på billig etanol riskerar att radera ut flera djurarter helt. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF. Planer på storskaliga odlingar av biobränslegrödor i Östafrikas floddeltan innebär att naturliv och lokalbefolkning kan drabbas hårt. I områdena intill finns runt 800 arter som är extremt sällsynta.

– När man börjar öppna upp det landskapet så kommer de djuren att ta stryk och försvinna, säger Allan Carlson, tropikexpert hos WWF i ett pressmeddelande.

Nästan nio av tio svenskar vill att deras biodrivmedel ska vara ansvarsfullt producerat. Men 77 procent av samma grupp tror att så inte är fallet i dag.

– Kraven på dagens etanol är inte tillräckliga. Det behövs ett starkare skydd för lokalbefolkningens rättigheter när Östafrikas gröna guld ska utvinnas, säger Allan Carlson.

Bland de sällsynta djuren finns dudongen, eller sjökon som den också kallas.

– De är hotade och extremt sällsynta, säger Carlson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.