Tisdag 27 Sep
Stockholm

Danmark släpper aktivister som bluffade sig in på klimatmötet

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Fyra Greenpeaceaktivister som skämde ut Danmark när de förklädda till världsledare och hemliga agenter tog sig in på toppmötet har efter 20 dagar i danskt fängelse försatts på fri fot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KÖPENHAMN. Fyra klimataktivister från Norge, Tyskland, Schweiz och Juan López de Uralde, ordförande i Greenpeace, Spanien tog sig in på klimatmötet med hjälp av en förhyrd limousin och skicklig förklädnad.

En offentlig och internationell nesa för Danmark, som satte de fyra aktivisterna bakom lås och bom. Nu har de försatts på fri fot mot löften om att de ska återvända till sina rättegångar senare i år.

Ytterligare fem till rätten

De får då sällskap på återbesök hos den danska rättvisan av ytterligare fem Greenpeaceaktivister som deltog i aktionen och vars identiteter delgetts dansk polis av Greenpeace som ett led i uppgörelsen om de fyras frigivande.

De nio åtalas för att ha utgett sig för att vara poliser, för olaga intrång och urkundsförfalskning.

De erkänner att de hyrt limousiner och aftonklänningar och infiltrerat 120 världsledare på en bankett på danska folketinget.

Stod bakom Hillary

Torsdagen den 17 december rullade limousinkonvojen med tre aktivistbilar förbi åtskilliga vägspärrar och checkpoints och in på parlamentsområdet.

Två av aktivisterna, iförda smoking, hade tagit på sig rollerna som representanter för det påhittade landet Moder Jord, skred fram för röda mattan precis bakom USA:s utrikesminister Hillary Clinton och inför världspressen rullade de upp banners med budskapet:

"Politiker snackar, ledare agerar."

I dag framkom hur enkelt det varit att överlista den danska polisen och posera som i ett fall statsöverhuvud, i ett annat hans "fru" och i ett tredje hans livvakt.

Stod 007 på bilarna

En av bilarnas registreringsnummer innehöll sifferkombinationen 007 - som möjligen borde ha rest någons misstankar. Sifferföljden är som bekant den hemliga agenten James Bonds id-nummer.

Greenpeaceaktivisterna hade placerat polissirener - inhandlade för 60 kronor på nätet - på taket på deras två "säkerhetsbilar".

- Det arrangerades i all hast. När vi hörde talas om galamiddagen genererade vi några idéer, men till slut fick vi springa för att få något att hända. Vi visste vad de skulle titta efter, som nummerplåtarna. Men det är fantastiskt vad en bra kostym kan göra, sa Joris Thijssen från Nederländerna, en av de fyra aktivisterna, på en presskonferens på torsdagen.

Ångrar ingenting

Joris Thijsen ångrar inte att de genomförde den fräcka kuppen.

- Vi gjorde det för att det bara var ett dygn kvar till det att världsledarna skulle nå ett globalt avtal. Det var som att en byggnad stod i brand och vi ville släcka elden, säger han.

Han tycker att den danska rättvisan borde se klimataktivisternas patos som en förmildrande omständighet.

"Ja, vi gjorde något styggt"

- Ja, vi gjorde något ganska styggt, men vi kände att det stod i proportion till vad som höll på att hända. Vi ville göra något styggt för att försöka hindra klimatförändringarna från att förvandlas till klimatkaos. Domaren borde ta med det i beräkningen. Att vi försökte stoppa ett större brott med ett mindre. Vi tycker att det var berättigat, säger Thijssen.

"Ännu en klimatorättvisa"

Mads Christensen, ordförande för Greenpeace Nordic, är upprörd över hur Danmark behandlat aktivisterna.

- Det onödiga frihetsberövandet av dessa aktivister har i praktiken inneburit ett straff utan rättegång. Det har adderat ytterligare en "klimatorättvisa" till världsledarnas oförmåga att enas om ett juridiskt bindande avtal för att skära ner på växthusgaser.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.