- Foto: Scanpix

Därför dissade Kennedy Hillary

Mitt under brinnande primärvalskampanj bröt den legendariske senatorn Ted Kennedy med presidentkandidaten Hillary Clinton för att i stället ge Barack Obama sitt stöd. En ny bok avslöjar att JFK:s lillebror blev rasande på Bill Clintons rasistprat.


WASHINGTON D.C. Spekulationerna gick varma när senator Ted Kennedy lämnade det mångåriga samarbetet med sin senatorskollega Hillary Clinton för att i stället ställa sig bakom Barack Obamas presidentkandidatur.

Kennedy bytte fot

Många menar att Kennedys röst var tungan på vågen i den jämna striden om vem som skulle företräda demokraterna i kampen om Vita huset. Men ingen har vetat exakt varför den siste store politikern i Kennedyklanen bytte fot.

Rasistiska undertoner

Det har länge varit känt att Kennedy inte gillade det han tyckte var rasistiska undertoner i paret Clintons primärvalskampanj i South Carolina under januari 2008 - där ungefär halva väljarkåren är afroamerikaner.

I den nya boken Game Change - Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime, som bygger på hundratals intervjuer med medarbetare i valkampanjen, journalister och politiker, hävdar författarna John Heilemann och Mark Halperin att Bill Clinton var betydligt mer rak med de rasistiska gliringarna än vad som hittills varit känt.

Fick Ted att se rött

Och att det var Bill som fick John F Kennedys lillebror att se rött.

- För ett par år sedan skulle han ha servat oss med kaffe, ska Clinton ha sagt om den oerfarne senatorn från Illinois.

Ted Kennedy ska enligt boken ha blivit djupt förnärmad av uttalandet och ringt många rasande samtal till sina vänner.

När Kennedy senare offentliggjorde sitt stöd för Obama ska Clinton ha trampat i klaveret på nytt.

"Bara för att han är svart"

- Den enda anledningen till att du stöder honom är att han är svart. Låt oss bara göra den saken klar, ska Clinton ha sagt.

I samband med alla dessa rasistiskt färgade uttryck för Bill Clintons frustration ska hans hustru, presidentkandidaten Hillary Clinton, ha försökt tona ned hans uttalanden.

- Han älskar mig för mycket för att inte bry sig. Han var medtagen av kärlek och sömnbrist.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/