Måndag 15 Aug
Stockholm

Westergaards angripare var på rekryteringsturné i Sverige

Hotet kvarstår. Al-Shabaab uppmanar alla somalier i Danmark att mörda Westergaard "till varje pris".
1 av 2
Hotet kvarstår. Al-Shabaab uppmanar alla somalier i Danmark att mörda Westergaard "till varje pris". Foto: ERNST VAN NORDE/Scanpix
2 av 2

Dansk-somaliern som gick till attack mot Muhammedtecknaren Kurt Westergaard försökte värva unga svenskar till islamistiska al-Shabaab.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KÖPENHAMN/GÖTEBORG. Den 28-årige yxman som försökte mörda Muhammedtecknaren Kurt Westergaard har i flera år jobbat nära några av de mest ökända terroranhängarna i Skandinavien.

Enligt den danska tidningen Berlingske Tidende har han varit på värvningsturné i den islamistiska miljön i Göteborgs Bellevuemoské där han under vintern 2008/2009 lyckades rekrytera ett flertal unga svensk-somalier till den islamistiska terrororganisationen al-Shabaab.

Uppgifterna är särkskilt uppseendeväckande eftersom de kopplar ihop 28-åringen med två av de mest prominenta företrädarna för islamistisk terror i Skandinavien.

Såväl svensk-bosniern Maximus - Mirzad "Maximus" Bektasevic - som försökte begå ett attentat i Sarajevo 2005 och numera avtjänar ett 15-årigt straff för terrorbrott samt dansk-turken Abdulkadir Cesur, som också han dömdes för terrorbrott i Bosnien, ska båda ha radikaliserats i samma två Göteborgsmoskéer.

28-åringen ska, enligt uppgifter från moskésbesökare, ha varit på rekryteringsturné i Göteborg tillsammans med bland andra den dansk-somaliske självmordsbombare som sprängde sig själv i luften i Mogadishu och hade ihjäl 23 människor för bara en månad sedan.

I den svensk-somaliska församlingen i Göteborg är många förvånade över att vare sig svensk eller dansk säkerhetstjänst reagerade på 28-åringens och andra somaliers värvningsförsök, som - med sin aggressivitet och våldsamhet - skrämde många av dem som utsattes för den.

- Jag kommer ihåg honom, mannen som nu har angripit tecknaren i Danmark. För han var väldigt aggressiv och pratade om många personliga saker kring Aalborg och sina problem, säger en källa i moskén till Berlingske.

Den svenske terroristforskaren Magnus Ranstorp säger att de skandinaviska nätverken som jobbar tvärs över Öresund levererar ett större antal krigare till al-Shabaab i Somalia.

- Ett av problemen för säkerhetstjänsten är att det är mycket svårt att kartlägga precis vad de företar sig därnere, säger Ranstorp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.