Hotet kvarstår. Al-Shabaab uppmanar alla somalier i Danmark att mörda Westergaard "till varje pris".
1 av 2
Hotet kvarstår. Al-Shabaab uppmanar alla somalier i Danmark att mörda Westergaard "till varje pris". - Foto: ERNST VAN NORDE/Scanpix
2 av 2

Westergaards angripare var på rekryteringsturné i Sverige

Dansk-somaliern som gick till attack mot Muhammedtecknaren Kurt Westergaard försökte värva unga svenskar till islamistiska al-Shabaab.


KÖPENHAMN/GÖTEBORG. Den 28-årige yxman som försökte mörda Muhammedtecknaren Kurt Westergaard har i flera år jobbat nära några av de mest ökända terroranhängarna i Skandinavien.

Enligt den danska tidningen Berlingske Tidende har han varit på värvningsturné i den islamistiska miljön i Göteborgs Bellevuemoské där han under vintern 2008/2009 lyckades rekrytera ett flertal unga svensk-somalier till den islamistiska terrororganisationen al-Shabaab.

Uppgifterna är särkskilt uppseendeväckande eftersom de kopplar ihop 28-åringen med två av de mest prominenta företrädarna för islamistisk terror i Skandinavien.

Såväl svensk-bosniern Maximus - Mirzad "Maximus" Bektasevic - som försökte begå ett attentat i Sarajevo 2005 och numera avtjänar ett 15-årigt straff för terrorbrott samt dansk-turken Abdulkadir Cesur, som också han dömdes för terrorbrott i Bosnien, ska båda ha radikaliserats i samma två Göteborgsmoskéer.

28-åringen ska, enligt uppgifter från moskésbesökare, ha varit på rekryteringsturné i Göteborg tillsammans med bland andra den dansk-somaliske självmordsbombare som sprängde sig själv i luften i Mogadishu och hade ihjäl 23 människor för bara en månad sedan.

I den svensk-somaliska församlingen i Göteborg är många förvånade över att vare sig svensk eller dansk säkerhetstjänst reagerade på 28-åringens och andra somaliers värvningsförsök, som - med sin aggressivitet och våldsamhet - skrämde många av dem som utsattes för den.

- Jag kommer ihåg honom, mannen som nu har angripit tecknaren i Danmark. För han var väldigt aggressiv och pratade om många personliga saker kring Aalborg och sina problem, säger en källa i moskén till Berlingske.

Den svenske terroristforskaren Magnus Ranstorp säger att de skandinaviska nätverken som jobbar tvärs över Öresund levererar ett större antal krigare till al-Shabaab i Somalia.

- Ett av problemen för säkerhetstjänsten är att det är mycket svårt att kartlägga precis vad de företar sig därnere, säger Ranstorp.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Man frikänns i uppmärksammat norskt mordfall

Asylpakt i EU – kanske redan till jul

Årets julklapp i EU kan bli en uppgörelse om asyl- och migration. "Monstertriloger" och intensiva möten ska få EU-länderna och EU-parlamentet att enas. Ju förr desto bättre, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Polisen rapporterar om stöld, Borlänge

"Polispatrull beordrad till en butik i Borlänge med anledning av en misstänkt stöld.", skriver polisen på sin hemsida.

Pehrson: "En kunskapskollaps"

Liberalernas partiledare Johan Pehrson beskriver Pisa-resultatet som allvarligt.

SD avfärdar S förslag om bankskatt

Socialdemokraterna vill få stöd i riksdagen för en tillfällig bankskatt. Men Sverigedemokraterna tänker rösta ner förslaget.

Ylva Johansson: "Enorm risk" för terrordåd i EU

Risken för terrorattentat i Europa har ökat kraftigt till följd av Gazakriget, varnar EU-kommissionären Ylva Johansson.