1 av 4
- Foto: Steve Yeater/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Eric Risberg/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Steve Yeater/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Russel A. Daniels/AP/Scanpix

Marijuana på väg att legaliseras helt i Kalifornien

Processen mot att legalisera cannabis i den amerikanska delstaten Kalifornien har tagit ännu ett steg närmare verkligheten.


SACRAMENTO. De första stegen har tagits mot en totallegalisering av marijuana i Kalifornien. Sedan tidigare har Nyheter24 rapporterat att ett initiativ för att hålla en folkomröstning i frågan lyckats samla in tillräckligt många underskrifter för att få en omröstning till stånd.

Nu har också folkhälsoutskottet i Kaliforniens lagstiftande församling med fyra röster mot tre röstat ja till proposition 390 - ett förslag om att beskatta och reglera marijuana.

Proposition 390

Proposition 390 - författad av lagstiftaren Tom Ammiano från San Francisco går i enkelhet ut på att marijuana ska omfattas av ungefär samma regler och förordningar som alkohol och därmed skulle vuxna individer över 21 år få röka och odla marijuana helt lagligt.

Om proppen går igenom skulle lagen också ställa krav på att en avgift à cirka 360 kronor per 30 gram betalas till delstaten. Avgiften ska finansiera rehabilitering av missbrukare och droginformation.

Rekordstor statsskuld

Det kan hjälpa Kalifornien att bli kvitt sin rekordstora statsskuld, menar anhängarna, som tror att delstaten kan få in 990 miljoner dollar (cirka 7,2 miljarder kronor) i marijuanaskatt.

Bland propositionens anhängare finns en grupp poliser, domare och åklagare som grundat organisationen Brottsbekämpare mot Förbudspolitik. Organisationen menar att en legalisering av marijuana för vuxna amerikaner skulle förbättra samhället genom att göra drogen mindre tillgänglig för ungdomar och slå undan benen på den organiserade brottslighet som försörjer sig på att smuggla narkotika.

Domaren: Om inte nu så snart

En av gruppens mer prominenta medlemmar sa så här i ett uttalande:

- Bara det faktum att det ska hållas en omröstning i den lagstiftande församlingen om reglering och kontroll av marijuanaförsäljningen skulle ha varit otänkbart för bara ett år år sedan, säger Jim Gray, pensionerad tidigare domare vid Kaliforniens högsta domstol.

- Och om förslaget inte går igenom i år kommer det att göra det snart. Eller så blir förslaget irrelevant eftersom väljarna i stället direkt röstar för förslaget i folkomröstningen i november.

Det här är första gången i amerikansk historia som en delstats lagstiftande församling leker med tanken på att skrota förbudspolitiken kontra marijuana. Ett förbud som varit i kraft sedan 1913.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).