Microsoft har problem.
1 av 2
Microsoft har problem. - Foto: AP/Scanpix
Med webbläsaren Internet Explorer.
2 av 2
Med webbläsaren Internet Explorer.

Frankrike varnar för Internet Explorer

EU:s två tyngsta länder går båda ut med varningar för Internet Explorer efter att IE avslöjats som den svaga länken i kedjan i samband med den kinesiska hackerattacken mot Google.


INTERNET. Först gick tyska myndigheter ut med en varning för Microsofts webbläsare Internet Explorer. Nu har också franska myndigheter anslutit sig och utfärdat en egen varning.

Det är efter den uppmärksammade kinesiska hackerattacken mot Google där bland annat kinesiska människorättsaktivisters gmailkonton tros ha hackats som sökljuset hamnat på världens ännu största webbläsare.

Svaga länken

Internet Explorer pekas ut som den svaga länken - det som gjorde det möjligt för kinesiska hackare att ta sig in.

Den franska myndigheten Certa rekommenderar nu att man väljer en annan webbläsare, skriver BBC.

Microsoft säger själva att IE8 är den "säkraste browsern på marknaden" och att folk borde uppgradera. Man har också rekommenderat att man ställer in den högsta säkerheten på sitt IE, men det förhindrar surfning på många webbplatser.

"Risken minimal"

Cliff Evans, säkerhetschef på Microsoft, säger att hitintills har företaget bara sett att hackare lyckats slå mot den äldre versionen av webbläsaren, IE6. Han menar att den nya versionen är mer eller mindre vattentät.

- Risken är minimal.

För att en webbanvändare ska påverkas måste personen i fråga använda IE6 och besöka en komprometterad webbsida.

Hackare tar kontrollen

- Det finns mycket få av dem därute, säger Cliff Evans till BBC News.

Men om det olyckan skulle vara framme kan en pc infekteras av en trojan och en hackare kan ta kontrollen över datorn och eventuellt komma över känslig information.

Och även om sårbarheten än så länge begränsat sig till IE6 varnar säkerhetsexperter för att det snart kan omfatta också den nya uppgraderingen.

- Microsoft medger själva att det finns en sårbarhet också i IE8, säger Graham Cluley på säkerhetsföretaget Sophos.

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!