Onsdag 12 Maj
Stockholm

Fler män gifter sig rikt

Amerikanska kvinnor tjänar allt oftare mer pengar än sina män.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många amerikanska män gifter sig numera med kvinnor som har bättre utbildning och inkomst än de själva.

22 procent av männen har fruar som tjänar mer pengar än dem själva, jämfört med fyra procent år 1970, skriver New York Times.

– Vi har vetat ett tag nu att män varit mer beroende av äktenskap för fysiskt och psykiskt välbefinnande än kvinnor. Nu blir det viktigt för deras ekonomiska välbefinnande också, säger Stephanie Coontz, professor på Evergreen State College i Olympia i delstaten Washington, till New York Times.

Skillnaden mellan utbildning och inkomst mellan könen ökade under den senaste lågkonjukturen.

De flesta arbetstillfällen som gick förlorade tillhörde män.

I sju procent av hushållen, där det bodde gifta par med barn, arbetade bara kvinnan, vilket är två procent mer än under 2007, enligt siffror från United States Census Bureau.

- Många har oroat sig över att mäns ökade beroende av sina hustrur, särskilt om de avskedas, kan leda till en slags motreaktion mot kvinnliga arbetstagare, vilket hände under den stora depressionen. Men jag tror att gifta kvinnor som jobbar har blivit så normalt att detta är osannolikt.

Amerikanska hushållsinkomster har ökat med 60 procent för gifta män, gifta kvinnor och ogifta kvinnor sedan 1970. Bland ogifta män har inkomsten bara ökat med 16 procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela