- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Fler män gifter sig rikt

Amerikanska kvinnor tjänar allt oftare mer pengar än sina män.


Många amerikanska män gifter sig numera med kvinnor som har bättre utbildning och inkomst än de själva.

22 procent av männen har fruar som tjänar mer pengar än dem själva, jämfört med fyra procent år 1970, skriver New York Times.

– Vi har vetat ett tag nu att män varit mer beroende av äktenskap för fysiskt och psykiskt välbefinnande än kvinnor. Nu blir det viktigt för deras ekonomiska välbefinnande också, säger Stephanie Coontz, professor på Evergreen State College i Olympia i delstaten Washington, till New York Times.

Skillnaden mellan utbildning och inkomst mellan könen ökade under den senaste lågkonjukturen.

De flesta arbetstillfällen som gick förlorade tillhörde män.

I sju procent av hushållen, där det bodde gifta par med barn, arbetade bara kvinnan, vilket är två procent mer än under 2007, enligt siffror från United States Census Bureau.

- Många har oroat sig över att mäns ökade beroende av sina hustrur, särskilt om de avskedas, kan leda till en slags motreaktion mot kvinnliga arbetstagare, vilket hände under den stora depressionen. Men jag tror att gifta kvinnor som jobbar har blivit så normalt att detta är osannolikt.

Amerikanska hushållsinkomster har ökat med 60 procent för gifta män, gifta kvinnor och ogifta kvinnor sedan 1970. Bland ogifta män har inkomsten bara ökat med 16 procent.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

1 timme sedan
Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.