Lördag 24 Jul
Stockholm

Piraterna: Vi är hjältar

42-åriga piraten Booyah kämpar för att bygga upp landets sjöfartskontroll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SOMALIA. Asad 'Booyah' Abdulahi, inledde sitt piratliv 1998, nu bossar han över en hel kaparverksamhet. I dag berättar Booyah om sitt liv i The Guardian. Nedan har vi fritt översatt historien.

Efter att ha gått färdigt grundskolan ville Booyah plugga vidare, men familjen hade inga pengar. Så han blev fiskare som sin pappa, även om den stora drömmen var att jobba på ett företag. Det blev aldrig så. Istället gick den somaliska regeringen under 1991. Och landet blev ostabilt.

På sjön utanför den somaliska kusten blev fiskarna ofta konfronterade av utländska fiskebåtar. Vissa hade licens, andra inte. Men alla ville de åt den somaliska fisken, utan att landets befolkning lade sig i. På nätterna förstörde utlänningarna hans båt. Ibland fick han springa för livet.

Europeiska båtar ger högre lösensumma

Men 1998 började han själv att kapa båtar. Utan träning. Men han var inte rädd berättar han. För det första skeppet fick de 300 000 dollar i lösensumma, pengar för vilka de köpte snabba båtar och Kalashnikovs. Sedan dess har han kapat 60 båtar, tror han. De föredrar de europeiska, för de får mer pengar för dem.

Booyah berättar att de är sjysta mot besättningen på båtarna. De gör sig vänner med dem. Men de stannar kvar på båten tills de fått vad de vill ha från rederierna. När allt är löst får de kidnappade gå.

När de kommer i land delar de på pengarna. De ser på själva som hjältar, som tar sig ur fattigdomen. Från deras perspektiv är kapningar inte en kriminellt handling, utan som vägtullar. Den skatt landet går miste om eftersom de saknar centralregering.

Redo för krig

Flera länder har reagerat på kapningarna, och krigsskepp är på väg. Booyah säger att det kommer att ge dem svårigheter. Men även de kommer att få nya båtar, och nya vapen. Och de kommer inte att ge sig lätt. Vi slutar när vi har fått en centralregering som kan kontrollera vårt vatten, säger Booyah.

Video: Flera länder ger sig nu in i piratjakten

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela