Världsnamn utestängda från Zimbabwe

- 22/11/2008, 22:28 -

Planerade att besöka landet för att bedöma behovet av humanitär hjälp.(TT)

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, USA:s expresident Jimmy Carter och människorättsaktivisten Graca Machel nekades på lördagen inresa i Zimbabwe.

De tre hade planerat att besöka landet för att bedöma behoven av humanitär hjälp.

Men myndigheterna sade nej till deras visumansökningar med motiveringen att besökets syfte var att stötta oppositionen i de förhandlingar om maktdelning som pågår.

Kofi Annan tillbakavisade anklagelserna och Jimmy Carter anklagade Robert Mugabes regering för att inte bry sig om folkets lidande.

Men utrikesdepartementet i Harare förnekade senare att de stoppat trion. Besöket sades bara vara uppskjutet, eftersom Annan inte kontaktat regeringen och meddelat deras program, "det vanliga förfarandet".

–Det är högst olyckligt att den före detta generalsekreteraren, av skäl som bara han själv känner till, gett en vilseledande bild av Zimbabwes regerings inställning, sade en talesman för utrikesdepartementet.

Annan, Carter och Machel är alla medlemmar i en grupp bestående av tolv respekterade ledare med erfarenhet av att medla i konflikter som bildades av Machel och hennes make Nelson Mandela förra året.

Vår roll är att öka den internationella kännedomen om krisen. Vi vill att folket i Zimbabwe ska veta att vi bryr oss, sade Machel i samband med att de talade med journalister om visumbeslutet.

Mugabes parti Zanu-PF och oppositionen, med dess ledare Morgan Tsvangirai, har inte kunna enats om att bilda en gemensam regering, trots flera försök de senaste månaderna.

Skrivet av: