2000 attackerade al-Qaida ett amerikansk fartyg i Jemen.
1 av 5
2000 attackerade al-Qaida ett amerikansk fartyg i Jemen. - Foto: US Navy/AP/Scanpix
De skyldiga fängslades på Guantanamo.
2 av 5
De skyldiga fängslades på Guantanamo. - Foto: US Navy/AP/Scanpix
USA genomför militära operationer i Jemen
3 av 5
USA genomför militära operationer i Jemen - Foto: Hassan Ammar/AP/Scanpix
2008 attackerades den amerikanska ambassaden i Jemen.
4 av 5
2008 attackerades den amerikanska ambassaden i Jemen. - Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix
16 människor dödades i attacken.
5 av 5
16 människor dödades i attacken. - Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix

USA krigar i Jemen

De senaste sex veckorna har USA haft stridande specialstyrkor i Jemen i ett försök att slå tillbaka Al-Qaida. Hittills har ett femtontal ledare från al-Qaida skjutits.


JEMEN. Den hemliga militäroffensiven - som godkänts av president Barack Obama - är ett svar på att al-Qaida blivit allt starkare i Jemen.

Flera al-Qaidamän, som varit inblandade i attacker mot USA, har kopplats till terroristceller på den södra sidan av arabiska halvön. Hittills har det varit känt att USA stödjer Jemen med vapen, planering och underrättelsetjänst.

Nu rapporterar FOX News att USA även genomför militära operationer tillsammans med den jemenitiska armén.

Attacken, som påbörjades för sex veckor sedan, ska ha involverat ett dussin amerikanska soldater från specialförband. Målet ska ha varit att döda al-Qaidas ledare och minst femton högt uppsatta terrorister ska ha skjutits under offensiven.

Den jemenitiska grenen av al-Qaida ansågs länge utslagen efter en jemenitisk militäroffensiv 2003. Men under förra året slogs den Saudi arabiska grenen ihop med det som fanns kvar av al-Qaida i Jemen. Och antalet terrorist attacker har ökat.

2008 exploderade en bilbomb utanför den amerikanska ambassaden som dödade 16 människor, och 2009 dödades fyra sydkoreanska turister i en självmordsattack i östra Jemen.

USA:s utrikesminister, Hillary Clinton, ska vara nöjd med den senaste militära offensiven i Jemen, men sa också att det är viktigt att satsa på en ekonomisk utveckling.

- Vår relation kan inte bara handla om terrorister. Det bästa sättet att tackla problemet är att skapa en hållbar plan för ekonomisk utveckling, säger Clinton till Fox News.

/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!