1 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Medvedev: "Ni skyddar banditer." Reinfeldt: "Say what?"
2 av 2
Medvedev: "Ni skyddar banditer." Reinfeldt: "Say what?" - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Rysslands president: Sverige skyddar banditer

Dmitri Medvedev läste lusen av statsminister Fredrik Reinfeldt vid ett möte i Moskva: "Sverige är en fristad för tjetjenska banditer."


MOSKVA. När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Moskva och aktualiserade frågan om situationen för de mänskliga rättigheterna i Ryssland hamnade han genast själv på defensiven. När den ryske presidenten Dmitri Medvedev anklagade Sverige för att agera fristad åt "tjetjenska banditer".

– Om vi ska tala om att respektera mänskliga rättigheter så måste vi också gemensamt bekämpa brottsligheten, sa Dmitri Medvedev när frågan om Rysslands övergrepp mot civilbefolkningen i norra Kaukasien aktualiserades på presskonferensen.

Den ryske presidenten sa att han tagit Fredrik Reinfeldt i örat eftersom Sverige hyser brottslingar från Kaukasus. Ryssland kräver att dessa personer utlämnas till den ryska rättvisan.

Och därmed blev frågan om mänskliga rättigheter i Ryssland hängande i luften, även om statsministern gjorde sitt bästa för att återföra den på dagordningen.

– Jag har angivit till president Medvedev att detta är en viktig och återkommande fråga. När det gäller diskussionen i Sverige i syn på ryssland, och att den också vägs in när vi diskuterar Rysslands utveckling och förutsättningar för både handel och för den allmänna synen på Rysslands utveckling, svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på frågan om hur människorättsfrågan hade hanterats under dagens möte.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.