Onsdag 28 Sep
Stockholm

Svenska mördad i Afghanistan

Galiej Alam sköts ihjäl på en gata i Kabul. Efter sig lämnar hon familjen i Örebro.
Galiej Alam sköts ihjäl på en gata i Kabul. Efter sig lämnar hon familjen i Örebro. Foto: Musadeq Sadeq/AP/Scanpix

Hela familjen Alam från Örebro skulle åka till Afghanistan för att ordna med ett bröllop. Men för mamma Galiej blev resan en återvändsgränd. Hon kom aldrig hem till Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KABUL. Familjeresan till Afghanistan var årtiondets höjdpunkt. En glädjefest. Familjen Alam från Örebro skulle ordna ett bröllop för barnen.

Mamma Galiej var där tillsammans med sina två äldsta barn, dottern Mina och sonen Atarod, skriver Nerikes Allehanda. Kvar hemma i Örebro fanns maken och sönerna Arya, 18, och Sahel, 16. De fick aldrig återse Galiej.

En kväll när de varit på middag hos en släkting och skulle parkera bilen i garaget kommer flera män fram och börjar tilltala Galiejs svåger som kör bilen.

– Allt hände bara tio meter från ytterdörren. Jag satt och tittade på teve och hörde ingenting förrän någon bankade på dörren och skrek, berättar Atarod för NA.

– Vi sprang ut och där var en massa folk samlade runt bilen. Min farbror hade blod i pannan och i bilen låg min mamma som hade blivit skjuten mitt i ansiktet.

Familjens teori är att de båda utsattes för ett rånförsök och att svågern egentligen var målet för attacken. De tror att mamma Galiej bara kom i vägen.

– Vår farbror är förmögen och har blivit hotad flera gånger. Han har visat oss flera brev och han har också betalat pengar någon gång. Han körde en dyrbar bil och eftersom man inte kan lita på någon i Afghanistan så är det ingen idé att anmäla sånt till polisen. De vill i så fall bara ha pengar för att hjälpa till, säger Atarod.

– Vi är chockade över vad som hänt och det värsta är att vi inte vet varför det hände. Vi får inga svar och som det är i Afghanistan nu så kan man inte lita på någon. Vi har varit i kontakt med både UD och svenska ambassaden där vi berättat allt, säger en tårögd Mina till NA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.