EU:s klimatavtal hotar spricka

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har inte lyckats häva dödläget. (TT)


Frankrikes president Nicolas Sarkozy har inte lyckats häva dödläget med de östeuropeiska länderna om ett klimatavtal mellan EU-länderna.

Trots det hade Sarkozy, vars land för närvarande innehar ordförandeskapet i EU, goda förhoppningar om att nå en lösning vid toppmötet den 11-12 december.

– Saker rör sig på ett bra sätt. Jag är övertygad om att vi kan komma fram till ett positivt resultat, sade han efter lördagens möte i polska Gdansk med landets premiärminister Donald Tusk och åtta andra ledare från forna kommuniststater.

Över 90 procent av Polens energi kommer från kraftigt nedsmutsande kol och landet har hotat att lägga ett veto mot EU:s planer på att skära ned växthusgasutsläppen med 20 procent av 1990 års nivåer fram till 2020 - om man inte får vissa eftergifter.

Även fattigare länder i Östeuropa hävdar att deras ekonomier skulle ta skada i tider av ekonomisk kris om de skulle acceptera stora begränsningar av koldioxidutsläpp. De menar att det skulle hindra dem från att hinna ikapp det mer välbeställda Europa.

– Solidaritet innebär också ett ansvarstagande för de svagare, sade Tusk och manade de rika EU-länderna att visa mer stöd för sina fattiga grannar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.