Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oro i delad Kosovostad

- 03/01/2009, 07:17 -

Två explosioner och våldsamma protester skakade oroshärden Mitrovica.

Två explosioner och våldsamma protester skakade på fredagskvällen oroshärden Mitrovica i Kosovo. Sex personer skadades vid en av explosionerna. Flera bilar och annan egendom förstördes.

Den första explosionen inträffade nära ett kafé i den serbiska delen av staden. Uppretade serber satte därefter två butiker i brand i en albansk enklav i den serbiska delen. När brandkåren tyckte ut för att släcka elden detonerade en andra sprängladdning.

Tre brandmän och ytterligare tre personer fördes till sjukhus för vård. Deras tillstånd var stabilt, sade sjukhuschefen Marko Jaksic.

En polis sade senare att situationen var under kontroll.

Läget har varit mer spänt än på länge i den delade staden sedan en serbisk tonåring knivskars av två kosovoalbanska ungdomar i tisdags. Det fick flera hundra serbiska demonstranter att bränna butiker med kosovoalbanska ägare och förstöra Kosovoskyltade bilar.

Staden har varit en oroshärd med upprepade sammanstötningar mellan den albanska majoriteten och den serbiska minoriteten sedan Kosovo utropade självständighet från Serbien i februari förra året. Runt 20 000 serber bor i norra delen av Mitrovica och vägrar erkänna myndigheterna i Kosovo. De betraktar Belgrad som sin huvudstad.

Skrivet av: