Wikipediaanvändare är trångsynta

Ny forskning visar att wikipedianer skriver för sin egen skull.


Forskningen har hittat nya spår. Nu är det klart att de som bidrar till internets största uppslagsverk Wikipedia är trångsynta och inte särskilt öppensinniga. Det är den bilden som tornar upp sig efter att psykologer granskat Wikipediaanvändarna.

En forskargrupp, ledd av Yair Amichai-Hamburger, vid Sammy Ofer School of Communication i israeliska Herzliya, har undersökt 69 israeliska bidragsgivare till det populära uppslagsverket. Och därefter jämfört dem med 70 studenter i samma ålder och som använder internet i lika hög utsträckning.

Med utfrågaren "Real-Me", som försöker avgöra om en person föredrar att uttrycka sig i verkligheten eller på nätet, samt en enkätundersökning, som tog sikte på personernas öppenhet mot andra idéer, samvetsgrannhet, hur utåtriktade de är, hur öppensinniga de är och emotionell instabilitet kunde deras profiler kartläggas.

Studien visar tydligt att wikipedianer är mer bekväma på internet.

– De tycker att internet är ett mer meningsfullt ställe att vara på, säger Amichai-Hamburger till New Scientist.

Men han blev förvånad över att, trots att Wikipedia bygger på att användare öppet delar med sig och samlar kunskap i en helhet, användarna inte var särskilt öppensinniga.

Han menar att användarna på Wikipedia inte främst tänker på andra när de lägger upp material utan snarare gör det för egen vinning. De kompenserar på nätet då de har svårt att uttrycka sig i det verkliga livet.

– De kompenserar. Det är deras sätt att göra sig hörda i världen, säger Amichai-Hamburger.

Skrivet av:

Senaste nytt

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Åsele

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Nordanås, nordväst om Fredrika.", skriver polisen på sin hemsida.