Tisdag 15 Jun
Stockholm

Wikipedia i pengakris

Grundaren Jimmy Wales vädjar till människor att ge bidrag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Världens största uppslagsverk på nätet, Wikipedia, går på knäna. Sajtens grundare vädjar nu till människor att donera pengar för att den ska kunna leva vidare.

Grundaren Jimmy Wales uppmuntrade strax innan jul människor till att lämna bidrag för att kunna hålla den fri från reklam och kommersiella budskap. Den populära webbplatsen bygger på att vem som helst kan skriva artiklar i olika ämnen, addera material i andras och rätta felaktigheter. I dagsläget har Wikipedia 2 500 besökare per sekund.

Donationer ska även användas till att vidareutveckla sajten och rekrytera frivilliga. I nuläget drivs den av en organisation med endast 23 anställda.

En av dem som har valt att donera är Joakim Jardenberg, vd för utvecklingsbolaget Mindpark, där företaget skänkte 20 000 kronor.

– Ur ett företagsperspektiv så vet jag hur mycket medieföretagen som jag jobbar för använder Wikipedia. Jag tycker att det är naturligt att man vill vara med att betala om man tycker att det är en bra tjänst och service. Det är nästan naturligare att ställa sig frågan, varför ska man inte betala? Jag betalar för Nationalencyklopedin så varför inte betala för Wikipedia, säger han till DN.se.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela