Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikipedia går från kärnvärde

Nyheter | 26/01/2009 15:44

Det internetbaserade uppslagsverket Wikipedia har problem med falsk fakta.

Wikipedia, som stoltserar med sitt demokratiska uppslagsverk, är kanske på väg att ändra sitt kärnvärde. Funktionen att vem som helst kan ändra på det folkliga uppslagsverket kan snart försvinna.

I förra veckan kunde man på Wikipedia läsa att senator Ted Kennedy avlidit. Dessa uppgifter stämde förstås inte, utan var falsk information som någon användare lagt till. Händelsen gav uppbåd till en diskussion om man skulle fortsätta låta vem som helst ändra på fakta.

Wikipedia planerar nu att införa ett system som kallas "Flagged Revisions". Det innebär att endast vissa, trovärdiga och utvalda, användare ska kunna ändra på texter. Om någon annan har förslag på en ändring, måste den först godkännas av denne.

– Det verkar som om en majoritet av Wikipedias användare stöder en förändring. När diskussionen lagt sig får vi en bättre känsla för när det är dags att gå till verket, säger Jay Walsh enligt Ny Teknik.

För tillfället testas systemet i den tyska versionen av Wikipedia.

Skrivet av: