Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryssar frikända i Estland

- 05/01/2009, 10:47 -

En domstol frikänner fyra Estlandsryssar efter upploppen i Tallinn 2007.

En domstol i Tallinn frikänner fyra Estlandsryssar som stod åtalade för att ha organiserat upplopp i Tallinn våren 2007.

Åklagaren hade krävt villkorligt fängelse. Samtliga åtalade förklarade sig oskyldiga under rättegången som pågått i ett år.

De fyra anklagades för att ha organiserat oroligheterna i samband med flytten av den så kallade bronssoldaten i den estländska huvudstaden i april 2007.

Rätten förklarade i sitt utslag att åklagaren inte tillräckligt lyckats bevisa de åtalades skuld, rapporterar estländska medier.

Domen kan ses som ett politiskt bakslag för regeringen, som hävdat att upploppen var organiserade från Moskva med mellanhänder i Estland.

Regeringens beslut att flytta det sovjetiska krigsmonumentet följdes av två nätters upplopp med vandalisering, plundring och mordbrand.

En människa dödades i våldsamheterna, över hundra skadades och omkring 1 200 personer greps tillfälligt av polisen.

Premiärminister Andrus Ansip förklarade strax efter oroligheterna att de ansvariga skulle få lagens strängaste straff, vilket är fem års fängelse för organiserat upplopp.

Förra månaden sade dock åklagaren att hon krävde villkorliga straff, ett tecken på att bevisläget inte var övertygande.

Skrivet av: