Maffiakrig rasar i Israel

Samtidigt som Gazaremsan skakas av attacker etableras den israeliska maffian allt mer.


– Jag ska skicka honom tillbaka till Gud. Han kommer inte att ha en grav, eftersom jag kommer att hugga av hans händer, huvud och kropp.

Dessa ord yttrades av sonen till maffiabossen Yaakov Alperon. Alperon var en av de ledande männen inom den organiserade brottsligheten i Israel. Hans död väckte stor oro för hämndaktioner från Alperons nätverk, skriver BBC.

Och de som är involverade i den israeliska maffian visar ingen som helst omtanke för civila som kan komma i vägen. Missiler, granater och bomber är vanliga hjälpmedel när maffiafamiljerna ger sig ut för att eliminiera sina mål.

Maffians grund lades under 1980-1990-talet, när landet lade all sin koncentration på att övervaka gränsen på grund av eventuella terroristhot från palestiener. Detta gjorde det enkelt för de grovt kriminella att bygga upp sina nätverk. I ett land fullt av vapen var det inte svårt att stjäla det som behövdes från den israeliska armén.

När så polis tog itu med problemet för några år sedan, upptäckte man att verksamheten var betydligt mer etablerad än man tidigare trott. Maffian har bland annat kontakter med gäng i Los Angeles och är inblandade i utvecklingen av en pipeline för narkotika som leder rakt från Europa, till Los Angeles och Las Vegas.

Dessutom är det inga amatörer man har att göra med. Många av medlemmarna är nämligen utbildade inom armén. Amir Mulner, en välkänd maffiaboss och sprängladdningsexpert, lärde sig också sina färdigheter inom militären.

– Många israeler kommer ut från armén och har inget jobb. De personerna går att hyra, menar Mulner, enligt Los Angeles Times.

Droppen som fick bägaren att rinna över för polisen var efter en händelse i juli förra året, då beväpnade män öppnade eld mot medlemmar från Abergilfamiljen. En oskyldig ung kvinna mördades då av misstag, framför ögonen på sitt eget barn.

Nu står myndigheter inför en svår uppgift om man ska lyckas med att bryta ned nätverken. I ett land som fokuserar starkt på säkerhet har man inte kunnat ta kontroll över den organiserade brottsligheten.

Polis kan inte ens förhöra vittnen, innan de dödas. Flera fall har lagts ned efter att nyckelvittnen mördats brutalt av maffiamedlemmar som ogillar att någon öppnar munnen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!