Lördag 16 Okt
Stockholm

Hudcancern nära besegras - botemedel hittat

"Det här kommer att rädda tusentals liv varje år."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brittiska forskare har i tester med ett vaccin lyckats bota hudcancer. Patienter har blivit helt återställda också i de fall de haft svår, långt gången, hudcancer.

Vaccinet attackerar tumörcellerna utan att skada de friska cellerna och bär på egenskaper som hjälper kroppen att försvara sig mot hudcancern.

– Det här kommer att rädda tusentals liv varje år, säger doktor Howard Kaufman vid Chicagos Rush University Medical Center till Telegraph.

Hudcancer, malignt melanom, är den cancerform som ökat överlägset snabbast i Storbritannien under de senaste 25 åren och runt 2000 dör i hudcancer varje år i landet. Också i Sverige ökar förekomsten av hudcancer och ungefär 2000 drabbas årligen. Mest ökar förekomsten hos män.

I studien av vaccinet ingick 50 patienter som getts maximalt nio månader ytterligare att leva. Nästan var femte botades helt och har varit symptomfri i fyra år efter behandlingen. Av de som inte botades helt har 28 procent sett sina tumörer reduceras med mer än hälften, uppger Telegraph.

Enligt forskarna ska vaccinet förhoppningsvis finnas på marknaden inom fem år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela