Israel angriper Rafah från luften

Israel gick in med tiotals stridsvagnar och helikoptrar i Gazaremsan natten till torsdagen.


En kraftfull offensiv inleddes i Gazaremsans södra del natten till torsdagen. Stridsvagnar och stridsflyg gick till angrepp på gränsstaden Rafah och målet var misstänkta tunnlar intill Egypten.

– Tiotalet stridsvagnar rullade in vid midnatt, sa ögonvittnen.

Ett hus i Rafah, på båda sidorna av gränsen, träffades av israeliska plan natten till torsdagen. Anfallet bekräftades av den israeliska krigsmakten. Några personskador har inte rapporterats.

Gazaremsans näst största stad Khan Yunis anfölls tre gånger från luften under den israeliska nattoffensiven. Stridsvagnarna som rullade in i området vid midnatt via gränsstationen Kisufim satte kurs på staden, berättade ögonvittnen.

Det kom inte omedelbart några uppgifter om personskador från Rafah efter flygangreppet där.

Israel lät vapnen vila under några onsdagstimmar i Gaza, ett tillfälligt eldupphör som ska iakttas varje eftermiddag.

Närmare vapenvila

En riktig vapenvila förefaller att rycka närmare. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice uppgav att hon tryckt på israelerna att allvarligt överväga den egyptiska planen för vapenvila, skriver Reuters. Hon talade i telefon under onsdagen med Israels premiärminister Ehud Olmert och utrikesminister Tzipi Livni. De ska då haft ingående diskussioner om den egyptiska planen.

Onsdagens tillfälliga eldupphör i området kring Gaza stad, mellan klockan två och fyra på eftermiddagen lokal tid, ska upprepas varje dag, uppger Israels armé. Israelerna hoppas med detta bemöta den växande internationella oron för totalt humanitärt sammanbrott i Gazaremsan.

Hamas sa till al-Arabiya att inga raketer ska avfyras under eftermiddagslugnet.

Hundratals människor i Gaza sågs utnyttja lugnet för att gå ut på gatorna, handla och besöka anhöriga på sjukhus. Men Christopher Gunness på FN-organet Unrwa tycker inte att åtgärden räcker till.

– När man försöker ge 750 000 människor mat varje dag i Gaza som vi gör behöver man en permanent vapenvila. Det räcker inte med ett tretimmarsfönster, sa han till BBC.

De västerländska utrikesministrarna förlänger sin vistelse i FN för att fortsätta samtalen med arabiska kolleger med målet att nå en kompromissresolution om vapenvila i Gazaremsan, uppger USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

– Vi tror att vi fortfarande kan uträtta ett arbete, sa Rice.

Säkerhetsrådets 15 medlemmar är splittrade av två konkurrerande förslag till resolution om vapenvila. Libyen vidhåller att rådet snarat bör rösta om resolution "som kräver ett omedelbart slut" på den israeliska offensiven.

Ett förslag från Frankrike, rådets ordförandeland i januari, betonar "det akuta behovet av ett omedelbart och hållfast eld-upphör". Förslaget stöder Egyptens plan för vapenvila som bland annat innehåller att de omstridda tunnlarna under gränsen till Gazaremsan stängs.

Enligt rapporter har minst 700 människor dött i kriget mot Gazaremsan.

Se video om FN:s agerande:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.