Det färdiga gasavtalet sprack

Européerna får fortsätta frysa.


Som Nyheter24 tidigare rapporterat verkade allting klappat och klart. Ukraina skrev under gasavtalet, vilket innebär att leveranserna kan återupptas och gasen börja pumpas in till Europa och värma upp människors hem. Men Ryssland kunde inte acceptera. Regeringen rev upp avtalet.

Det är Ukrainas eventuella obetalda räkningar till Gazprom som är grundorsaken till krisen.

Sedan Ryssland i lördags skrivit under ett avtal om internationell övervakning av gasens flöde via Ukraina, var det dags för ukrainska regeringen att underteckna den EU-medlade överenskommelsen natten till söndagen.

I enlighet med avtalet började tekniska experter bege sig till övervakningsstationer för att inleda arbetet med att kontrollera att Ukraina inte smusslar undan gas avsedd för konsumenter i väst, vilket Ryssland hävdar har skett.

Den ryska gasjätten Gazprom hade lovat att öppna kranarna så snart observatörerna från EU, Ryssland och Ukraina var på plats.

Men på eftermiddagen sade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev först att gasleveranserna inte kunde komma i gång förrän man fått se en kopia på det dokument som skrivits under i Kiev.

Bifogat uttalande

Och på kvällen meddelade Medvedev i ett tevesänt samtal med den ryske utrikesministern att han beslutat riva upp avtalet, eftersom Ukraina kommit med förbehåll "som trotsar all logik".

–Vi tvingas betrakta det undertecknade dokumentet som ogiltigt. . . och vi tänker inte verkställa avtalet förrän de här förbehållen har strukits eller på annat sätt upphävts av den ukrainska sidan, sade Medvedev.

Reuters fick se en skannad kopia av avtalet. På det exemplar som skrevs under i Kiev står det handskrivet, bredvid den ukrainske regeringsrepresentantens namnteckning: "med bifogat uttalande".

I det särskilda uttalandet, som Reuters också sett, förklarar Ukrainas regering att den dels inte har lagt beslag på gas avsedd för transitering, dels inte är skyldig Gazprom några pengar.

Krismöte i Bryssel

Den ukrainska regeringen kräver i bilagan också att Ryssland ska tillhandahålla "teknisk" gas för att trycket i ledningarna ska kunna upprätthållas - något som Gazprom inte velat göra utan ett separat avtal om priset för det.

Från EU-håll hördes tills vidare inga kommentarer till den senaste utvecklingen, men tidigare under dagen hade EU sagt att det inte fanns några skäl för ytterligare fördröjning av leveranserna och att de separata ukrainska påpekandena inte hade någon bäring på avtalet i sig.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin ringde enligt Reuters till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på kvällen och föreslog att ryska tjänstemän och EU-representanter diskuterar krisen i Bryssel på måndagen.

EU:s energiministrar ska träffas då för att diskutera den besvärliga gassituationen inom unionen och hur en liknande kris ska kunna förhindras i framtiden.

En fjärdedel av all gas inom EU kommer från Ryssland.

Lär dig mer om gaskrisen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!