Stockholm

Gazakriget i cyberspace

Sociolog: Propagandakriget har liten påverkan.


Läs mer

GAZA. Israel - Hamaskonflikten växer på internet. Nyheter24 har tidigare rapporterat om Israels opinionsbildande videokanal på Youtube, där de publicerar bilder på invasionen mot "terrororganisationen". Från andra sidan fronten, på Paltube, skriver Hamas om "den sionistiska förintelsen" av oskyldiga palestinier.

Israel gör klart för besökaren att Hamas försätter Gazaborna i fara och att de israeliska granatattackerna alltid träffar mitt i målet. "Israeliska flygvapnet träffar en raketuppskjutningsramp med precision", skriver al Arabiya.

På Paltube finns videor som hyllar Ezzedine al-Qassam Brigaderna som martyrer. Där finns också en länk direkt till Hamas tevekanal Al-Quds television. "Fienden kommer att besegras och får retirera" säger en slogan.

En expert som Daily Telegraph talat med tror dock att propagandakriget knappast kommer att ge någon större utdelning.

– Genom att använda konkurrande webbsajter, använder Israel och Hamas modern teknik för ett gammalt mål - att vinna propagandakriget medan arméerna ligger i strid, säger socialisten Jerome Burdon från Tel Avivs universitet och fortsätter:

– Fenomenet slog framför allt igenom i samband med USA-presidenten Barack Obamas framgångar. Men resultateten är begränsade. På båda sidor når de folk som redan är övertygade om sina åsikter, säger Burdon.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.