Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gazakriget i cyberspace

Nyheter | 12/01/2009 22:18

Sociolog: Propagandakriget har liten påverkan.

GAZA. Israel - Hamaskonflikten växer på internet. Nyheter24 har tidigare rapporterat om Israels opinionsbildande videokanal på Youtube, där de publicerar bilder på invasionen mot "terrororganisationen". Från andra sidan fronten, på Paltube, skriver Hamas om "den sionistiska förintelsen" av oskyldiga palestinier.

Israel gör klart för besökaren att Hamas försätter Gazaborna i fara och att de israeliska granatattackerna alltid träffar mitt i målet. "Israeliska flygvapnet träffar en raketuppskjutningsramp med precision", skriver al Arabiya.

På Paltube finns videor som hyllar Ezzedine al-Qassam Brigaderna som martyrer. Där finns också en länk direkt till Hamas tevekanal Al-Quds television. "Fienden kommer att besegras och får retirera" säger en slogan.

En expert som Daily Telegraph talat med tror dock att propagandakriget knappast kommer att ge någon större utdelning.

– Genom att använda konkurrande webbsajter, använder Israel och Hamas modern teknik för ett gammalt mål - att vinna propagandakriget medan arméerna ligger i strid, säger socialisten Jerome Burdon från Tel Avivs universitet och fortsätter:

– Fenomenet slog framför allt igenom i samband med USA-presidenten Barack Obamas framgångar. Men resultateten är begränsade. På båda sidor når de folk som redan är övertygade om sina åsikter, säger Burdon.

Skrivet av: