Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pirater angrep norskt fartyg

Nyheter | 13/01/2009 08:57

Besättningen gömde sig under däck.

Det norska fartyget Viking Forcados utsattes på tisdagsmorgonen för ett piratangrepp utanför Nigerias kust.

Ingen människa skadades under attacken.

Norrmännen i besättningen förskansade sig på fartygets brygga under angreppet. Det fanns också andra nationaliteter i besättningen, bland annat från Nigeria. Länge var det ovisst om piraterna var kvar ombord och hur det gått för den icke-norska delen av besättningen, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Larmet om skottlossningen kom tidigt på tisdagsmorgonen. Efter nästan två timmar kunde fartygets rederi, Eidesvik, berätta för räddningscentralen i Sydnorge att ingen hade skadats under angreppet.

– Alla piraterna har lämnat skeppet. Det sköts under angreppet. Alla de 52 i besättningen är i säkerhet och ingen är skadad, säger räddningsledaren Björn Jarle Åmlid.

På morgonen var fartyget på väg ut mot säkert farvatten.

– Det har fått några materiella skador, säger Åmlid.

Flera skott avlossades

Eidesviks vice direktör Jan Fredrik Meling var i kontakt med fartygets kapten under attacken.

– Attacken började med att två båtar kom upp längst sidan av fartyget i hög hastighet och flera personer tog sig upp på däck, säger Jan Fredrik Meling till Aftenposten.

Piraterna försökte ta sig in i fartygets inre och avlossade flera skott, bland annat mot en fönsterventil.

– Efter ett tag verkar det ha gått upp för piraterna att de inte skulle komma på något sätt och då lämnade de fartyget, säger Meling.

Skrivet av: