Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pirat berättar om drunkningar

Nyheter | 13/01/2009 08:49

En av nyckelpiraterna berättar om hur hans vänner slukades av havet efter att ha fått en lösensumma för att lämna supertankern Sirius Star.

Historien om piraterna vid Afrikas horn slutade med kaos och död. Piraterna hade just tagit emot en lösensumma på motsvarande 24 miljoner svenska kronor för att släppa ifrån sig den saudiska supertankern Sirius Star.

Lösensumman släpptes ned på fartyget med fallskärm och efter att piraterna tagit emot sina miljoner stötte de på problem. En av piraterna berättar om hur hans vänner miste livet i en kamp om lösensumman.

– Andra pirater på stranden ville ha en del av bytet så de började skjuta i luften medan vår grupp närmade sig land. När våra pirater hörde skotten, antog de att de skulle bli rånade, så de försökte vända om till fartyget. Det var vid den snabba vändningen som båten kapsejsade, berättar piraten Libaan Jaama, för CNN.

Av de åtta piraterna som fanns på båten, drunknade fem, medan tre lyckades rädda sina liv genom att simma för att till slut nå land. En av de omkomna hittades på en strand i kuststaden Haradhere i Somalia på lördagen, med 1,2 miljoner i fickan.

Sirius Stars besättning, på 23 personer som togs som gisslan, uppges vara vid "god hälsa och gott mod", enligt Andrew Mwangura, från Kenyas Sjöfararförbund (Kenya Seafarers Association).

Supertankern Sirius Star kapades i november utanför den afrikanska östkusten när det var på väg till USA.

Se inslag om piraterna:

Skrivet av: