Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bilder på brittisk gisslan släppta

Nyheter | 12/01/2009 06:00

Den största militanta gruppen i Nigerias oljedelta offentliggjorde bilder på gisslan.

Den största militanta gruppen i Nigerias oljedelta offentliggjorde på söndagen bilder på två brittiska oljearbetare som har varit tillfångatagna sedan september i fjol.

Bilderna sändes med e-post där Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse (Mend) sade att de båda är britter och heter Robin Barry Hughes och Matthew John Maguire. Uppgifterna bekräftades senare av Storbritanniens utrikesdepartement.

Genom brevet ville gruppen "försäkra familjerna till den brittiska gisslan. . . att de lever och mår väl"

En taleskvinna för utrikesdepartementet uppmanade att de båda omedelbart släpps villkorslöst.

Britterna tillhörde en grupp på 27 som togs som gisslan av beväpnade män som kapade deras fartyg i det oroliga Nigerdeltat i fjol. Mend uppgav att gruppen räddat dem och släppt samtliga utom de två britterna.

Mend sade också att gruppen inte kommer att ändra sig beträffande kidnappningar av utländska oljearbetare. Det är en del i frigörelsekampen, förklarade man och tillade att de två britterna kommer att hållas så länge Mends ledare Henry Okah hålls "som gisslan" av den nigerianska staten.

Okah greps 2007 och anklagas bland annat för högförräderi.

Skrivet av: