Lördag 26 Nov
Stockholm

90-årig nazist inför rätta

En 90-åring åtalas i dag i München för krigsbrott 1944.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En rättegång inleddes i München på måndagen mot en 90-årig tysk före detta arméofficer, som anklagas för att ha beordrat en massaker på civila i Italien 1944. Rättegången är en av de sista i sitt slag.

Den tilltalade Josef Scheungraber tycktes vara vid god hälsa när han iklädd bayersk folkdräkt infann sig i rättssalen. Dokument som hittades på 1990-talet pekade på Scheungrabers roll i massakern, och 2006 dömdes han i sin frånvaro av en italiensk militärtribunal.

Motivet till dådet i byn Falzano nära Cortona ska ha varit hämnd för en attack utförd av italienska partisaner. En gammal kvinna och tre män sköts på gatan, varpå elva andra föstes in i ett skjul som sedan sprängdes.

Alla utom en 15-årig pojke dödades. Denne pojke, nu 79-årige Gino Massetti, vittnade under den italienska rättegången mot Scheungraber, men säger till tyska medier att han inte har någon önskan att utkräva hämnd.

– Jag vill bara glömma de där hemska händelserna, säger han. Scheungraber nekar till brottet. Han hävdar att han inte givit order om massakern och att han inte var på platsen när det skedde.

I årtionden levde Scheungraber ett normalt liv i Ottobrunn utanför München, där han suttit i kommunfullmäktige och haft en möbelaffär.

TT

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.