Shell evakuerar i Nigerdeltat

Nigerianska rebeller gick på nytt till angrepp mot en utländsk oljeinstallation i Nigerdeltat i dag, dagen efter det att den största rebellgruppen Mend "förklarat krig" mot oljeindustrin. (TT)


Nigerianska rebeller gick på nytt till angrepp mot en utländsk oljeinstallation i Nigerdeltat på måndagen, dagen efter det att den största rebellgruppen Mend "förklarat krig" mot oljeindustrin i området.

Oljejätten Royal Dutch Shells anläggning vid Alakiri angreps under natten av tio beväpnade båtar. Två anställda dödades och 100 personer evakuerades, sade en säkerhetskälla.

I söndags förkunnade Mend att "hundratals båtar med tungt beväpnade krigare" skickats ut från olika gerillafästen i Nigerdeltat för att sprida "död och förstörelse" i oljeindustrin.

Mends gerillakamp har redan tidigare kapat Nigerias oljeproduktion med en femtedel.

Skrivet av:

Senaste nytt

Ericsson i miljardsamarbete med AT&T i USA

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan
Den israeliska militären uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, att tömma ett förråd som organisationen har i södra Gaza.

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

2 timmar sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

3 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.