Lördag 23 Okt
Stockholm

McCain och Obama oense om debatt

McCain vill ställa in fredagens debatt, men det vill inte Barack Obama. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Republikanernas presidentkandidat John McCain avbryter sin valkampanj tillfälligt för att hjälpa till att lösa finanskrisen i USA. Han vill även ställa in fredagens debatt, men det vill inte motståndaren Barack Obama.

McCain sade på en presskonferens på onsdagen att han har bett att den första debatten mellan honom själv och demokraternas kandidat Obama skjuts upp. Den skulle annars hållas på fredag denna vecka.

McCain sade att han inte tror att det krispaket på 700 miljarder dollar som regeringen har lagt fram kommer att godkännas av kongressen i sin nuvarande form. Han uppmanade president George Bush att kalla till ett tvåpartimöte med lagstiftare för att försöka nå en överenskommelse.

– Det är dags för båda partierna att samarbeta för att lösa det här problemet, sade han.

– Men Barack Obama vill inte ställa in debatten. Krisen gör det än viktigare för kandidaterna att nå ut till väljarna med sina idéer för hur det hela ska lösas, argumenterade han.

Obamas kampanj sade även att de två rivalerna redan samarbetar för att nå enighet om finanskrisens lösning. Uttalandet nämnde inte McCains uppmaning, utan betonade att initiativet till krissamarbete väcktes av demokraterna.

Obama leder över McCain med 3,2 procentenheter enligt den senaste opinionssammanställningen hos Real Clear Politics. Enligt mätningarna tror många fler amerikaner att Obama kan hantera finanskrisen, än att McCain kan det.

Hur det blir med valdebatten var oklart på onsdagskvällen, då arrangörerna vid University of Mississippi sade att de fortfarande planerar för fredag.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela