McCain och Obama oense om debatt

McCain vill ställa in fredagens debatt, men det vill inte Barack Obama. (TT)


Republikanernas presidentkandidat John McCain avbryter sin valkampanj tillfälligt för att hjälpa till att lösa finanskrisen i USA. Han vill även ställa in fredagens debatt, men det vill inte motståndaren Barack Obama.

McCain sade på en presskonferens på onsdagen att han har bett att den första debatten mellan honom själv och demokraternas kandidat Obama skjuts upp. Den skulle annars hållas på fredag denna vecka.

McCain sade att han inte tror att det krispaket på 700 miljarder dollar som regeringen har lagt fram kommer att godkännas av kongressen i sin nuvarande form. Han uppmanade president George Bush att kalla till ett tvåpartimöte med lagstiftare för att försöka nå en överenskommelse.

– Det är dags för båda partierna att samarbeta för att lösa det här problemet, sade han.

– Men Barack Obama vill inte ställa in debatten. Krisen gör det än viktigare för kandidaterna att nå ut till väljarna med sina idéer för hur det hela ska lösas, argumenterade han.

Obamas kampanj sade även att de två rivalerna redan samarbetar för att nå enighet om finanskrisens lösning. Uttalandet nämnde inte McCains uppmaning, utan betonade att initiativet till krissamarbete väcktes av demokraterna.

Obama leder över McCain med 3,2 procentenheter enligt den senaste opinionssammanställningen hos Real Clear Politics. Enligt mätningarna tror många fler amerikaner att Obama kan hantera finanskrisen, än att McCain kan det.

Hur det blir med valdebatten var oklart på onsdagskvällen, då arrangörerna vid University of Mississippi sade att de fortfarande planerar för fredag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.