Nu förnyas alla födelsebevis i Puerto Rico för att undvika identitetsstölder.
Nu förnyas alla födelsebevis i Puerto Rico för att undvika identitetsstölder. - Foto: Jason de Crow/AP/Scanpix

Hela Puerto Rico föds på nytt

Efter påtryckningar från USA blir samtliga födelsebevis i Puerto Rico ogiltiga den 30 september. Eftersom Puerto Rico är ett amerikanskt territorium har kriminella ligor stulit bevisen för att sen ansöka om amerikanska pass.


Ett puertoricanskt födelsebevis är värt upp till 77 000 kronor på svarta marknaden och hittills har de varit lätta att få tag på. Enligt FBI hade 12 000 puertoricaner utsatts för identitetsstöld 2007.  Felet ligger i hur landet har behandlat bevisen.

– Tyvärr så har vi i flera decennier haft som vana att be om en officiell kopia av ditt födelsebevis för praktiskt taget allt du gjort i ditt liv, säger Kenneth McClintock, landets statssekreterare, enligt BBC.

De nya födelsebevisen har vattenstämplar och andra säkerhetsåtgärder. McClintock är optimistisk.

– Fram tills nu har du kunnat bryta dig in på en skola och få med dig 700 födelsebevis på en gång. Nu kommer det krävas att du bryter dig in i 700 olika hem, säger han enligt BBC.

Puerto Rico har varit ett amerikanskt territorium sen USA krigade till sig området från Spanien 1898. McClintock tror att det nya initiativet kan få positiva konsekvenser.

– Jag tror att den har frågan har påmint USA om att folk som föds i Puerto Rico är amerikanska medborgare, säger han enligt BBC.

/
USA
/
FBI
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.