Fängelse för Sundaravej

Nu riskerar den avsatte premiärministern Samak Sundaravej fängelse.


En appellationsdomstol i Thailand fastställde på torsdagen en dom på två års fängelse för den nyligen avsatte premiärministern Samak Sundaravej.

Han har dömts för förtal av den tidigare biträdande guvernören i Bangkok, Samart Rachapolrasit, i två tv-program 2006. Samak kan överklaga domen på nytt, men då krävs prövningstillstånd av riksåklagaren eller Högsta domstolen.

Samak tvingades avgå från premiärministerposten sedan en annan domstol funnit honom skyldig till att i strid med lagen ha tagit emot ersättning för att ha medverkat i ett matlagningsprogram på tv. Men det var det tidigare förtalsmålet som var en avgörande faktor för partikamrater som bad honom att inte kandidera till premiärministerposten på nytt.

Samak är fortfarande medlem av parlamentet och kan därför slippa fängelse åtminstone till november, då representanthusets session avslutas. Under sin korta regeringstid utsattes för intensiva attacker därför att han ansågs vara marionett till den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Senaste nytt

Domstolsanställda avskedas – hot mot säkerhet

Fem döda i flygkrasch i USA

Ett mindre plan har kraschat utanför Nashville i delstaten Tennessee i USA. Fem personer ska ha omkommit i olyckan.

Minskad försäljning för Volvo Cars

Biltillverkaren Volvo Cars biltillverkning i februari sjönk med 2 procent till 50 315 bilar.

Bezos går om Musk som världens rikaste

Elbilsjätten Tesla har tappat stort på börsen. Det har även huvudägaren Elon Musks förmögenhet som därmed tappar förstaplatsen på Bloombergs lista över världens rikaste.

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Det är mer läkartätt i storstäderna – som i gengäld saknar bland annat sjuksköterskor. Skillnaderna i tillgång till vårdpersonal är stora mellan olika delar av landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.