Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Thaksin döms till två års fängelse

Nyheter | 21/10/2008 11:34

Thailands avsatte premiärminister Thaksin Shinawatra döms till två års fängelse. Han frias från anklagelser om maktmissbruk, men fälls för intressekonflikt.

En majoritet av domstolens ledamöter fastslog på tisdagen att Thaksin använt sitt politiska inflytande för att hjälpa sin hustru att köpa attraktiva fastigheter till kraftigt reducerat pris. Han dömdes till två års fängelse i sin frånvaro. Nu kräver Thailand att Storbritannien utlämnar Thaksin.

Thaksin friades från anklagelserna om maktmissbruk men dömdes för intressekonflikt, skriver AFP. Thaksins hustru friades från alla anklagelser enligt nyhetsbyrån.

Högsta domstolens ledamöter var oeniga. Fem ville fälla Thaksin medan fyra ville fria honom, rapporterar Reuters.

Thailand utfärdade en arresteringsorder mot den avsatte premiärministern och hans hustru sedan paret avvikit till London i augusti. Thaksin säger enligt Reuters att han hade väntat sig en fängelsedom. Han förnekar att han tänker söka asyl i Storbritannien.

Thaksin stod anklagad för att ha använt sitt politiska inflytande för att hjälpa sin hustru att köpa attraktiva fastigheter via landets centralbank till kraftigt reducerat pris.

Högsta domstolen har fryst motsvarande tolv miljarder kronor av Thaksins tillgångar.

Efter flykten till London konfiskerades det belopp, motsvarande en och en halv miljon kronor, som miljardärsparet hade ställt som borgen för att få resa till OS-invigningen i Peking i augusti.

I stället för att återvända till Bangkok och inställa sig i domstol reste Thaksin tillsammans med sin hustru från Peking till London.

Skrivet av: