Thaksin döms till två års fängelse

Thailands avsatte premiärminister Thaksin Shinawatra döms till två års fängelse. Han frias från anklagelser om maktmissbruk, men fälls för intressekonflikt.


En majoritet av domstolens ledamöter fastslog på tisdagen att Thaksin använt sitt politiska inflytande för att hjälpa sin hustru att köpa attraktiva fastigheter till kraftigt reducerat pris. Han dömdes till två års fängelse i sin frånvaro. Nu kräver Thailand att Storbritannien utlämnar Thaksin.

Thaksin friades från anklagelserna om maktmissbruk men dömdes för intressekonflikt, skriver AFP. Thaksins hustru friades från alla anklagelser enligt nyhetsbyrån.

Högsta domstolens ledamöter var oeniga. Fem ville fälla Thaksin medan fyra ville fria honom, rapporterar Reuters.

Thailand utfärdade en arresteringsorder mot den avsatte premiärministern och hans hustru sedan paret avvikit till London i augusti. Thaksin säger enligt Reuters att han hade väntat sig en fängelsedom. Han förnekar att han tänker söka asyl i Storbritannien.

Thaksin stod anklagad för att ha använt sitt politiska inflytande för att hjälpa sin hustru att köpa attraktiva fastigheter via landets centralbank till kraftigt reducerat pris.

Högsta domstolen har fryst motsvarande tolv miljarder kronor av Thaksins tillgångar.

Efter flykten till London konfiskerades det belopp, motsvarande en och en halv miljon kronor, som miljardärsparet hade ställt som borgen för att få resa till OS-invigningen i Peking i augusti.

I stället för att återvända till Bangkok och inställa sig i domstol reste Thaksin tillsammans med sin hustru från Peking till London.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.