Thaksins svåger premiärminister

Thailands parlament har valt den avsatte Thaksin Shinawatras svåger Somchai Wongsawat till efterträdare åt den avskedade premiärministern Samak Sundaravej. Somchai fick stor majoritet i omröstningen i morse. (TT)


Thailands parlament har valt den avsatte Thaksin Shinawatras svåger Somchai Wongsawat till efterträdare åt den avskedade premiärministern Samak Sundaravej - som i sin tur har betraktats som Thaksins marionett.

Somchai fick en stor majoritet i omröstningen på onsdagen. Kung Bhumibol ska dock godkänna valet, något som kan dra ut på tiden i flera dagar.

Den nyvalde premiärministern är gift med en syster till den korruptionsåtalade Thaksin.

Domen mot Thaksin, avsatt som premiärminister i en militärkupp 2006, har skjutits upp till den 21 oktober, meddelade en domstol på onsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters. Han åtalades i sin frånvaro tillsammans med hustrun Potjaman Shinawatra. Paret, som lever i exil i London, nekar till att ha begått något brottsligt.

Den förra premiärministern Samak, en partikamrat till Thaksin, blev fråntagen sitt uppdrag av en domstol nyligen, sedan han olagligt tagit betalt för att uppträda som kock i tv. Många i oppositionen har betraktat Samak som en bulvan på premiärministerposten för Thaksin.

Skrivet av:

Senaste nytt

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

2 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

2 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Många döda i båtolycka utanför Senegal

3 timmar sedan
Fler än 20 kroppar har hämtats ur havet vid norra Senegal efter att en migrantbåt på väg mot Europa sjönk, meddelar en regional guvernör.

Google stäms på 24 miljarder av 32 mediebolag

3 timmar sedan
En grupp av 32 mediebolag i 13 europeiska länder stämmer teknikjätten Google på 2,1 miljarder euro, motsvarande nästan 24 miljarder kronor, skriver Reuters på sin hemsida.