IAEA granskar israelisk ammunition

Arabländerna anklagar Israel för att ha använt uranammunition. IAEA ska utreda.


FN:s atomenergiorgan IAEA ska undersöka anklagelserna från arabländer om att Israel skulle ha använt ammunition innehållande utarmat uran under den 22 dagar långa militära offensiven på Gazaremsan.

Israel tillbakavisar anklagelserna.

– Jag förnekar detta fullständigt, sade Yigal Palmor, talesman för det israeliska utrikesdepartementet, på onsdagen.

Palmor tillade att det inte handlar om annat än "återkommande utslag av anti-israelisk propaganda".

Anklagelserna framfördes i ett brev som Saudiarabiens ambassadör överlämnade till IAEA-chefen Mohammed ElBaradei i måndags.

Exakt vilka åtgärder IAEA ska vidta bestäms efter konsultationer med IAEA:s medlemmar.

Utarmat uran är en restprodukt efter anrikning av uran och har ett antal civila och militära användningsområden. Studier har tidigare gjorts om användningen av sådan ammunition vid Natos flyganfall mot Balkan 1994-95. De fann det föga sannolikt att det fanns ett samband med en ökad cancerrisk.

Människorättsorganisationer har ifrågasatt Israels användning av vit fosfor i det tättbefolkade Gaza. Den israeliska armén håller på att utreda om halvmilitära förband har använt sig av vit fosfor på ett sätt som strider mot folkrätten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.