Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN kräver att Israel öppnar gränsen

Nyheter | 21/01/2009 07:01

"I teorin har de tillstånd, i praktiken är det svårt."

Gränsen in till Gaza är fortfarande strikt kontrollerad av Israel. Enligt FN försvårar detta återuppbyggnadsarbetet, vilket kommer kosta flera miljarder. Tidigare i veckan fördömde FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon Israels bombning av en FN-byggnad. Generalsekreteraren kräver en "full undersökning" och att de som är skyldiga hålls ansvariga.

Men Ban Ki-moon besökte även den israeliska staden Sderot. Staden som varit extra utsatt för palestinska raketattacker de senaste åren. Han fördömde även dessa och menade att raketattackerna är överträder de humanitära lagarna.

FN:s humanitära chef, John Holmes, besöker Israel på onsdagen och syftet är att pressa Israel att öppna upp gränsen in till Gaza och därmed underlätta för det internationella stödet.

– I teorin har de tillstånd att ta sig in, i praktiken är det svårt, uppgav Holmes under en presskonferens i New York på tisdagen skriver BBC .

Skrivet av: