Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Smuggeltunnlar öppnas i Gaza

Nyheter | 22/01/2009 09:25

De underjordiska tunnlarna som finns kvar efter Gazakriget, används återigen av smugglare under vapenvilan mellan Israel och Hamas.

Ett av Israels huvudmål var att förstöra de underjordiska tunnlar som byggts mellan Gaza och Egypten. I det isolerade Gaza används tunnlarna för att föra över mat, bränsle, cigaretter och andra förnödenheter för att göra sig oberoende av Israel.

En tunnelbyggare berättade att han ägnat över tre månader till att bygga en 300 meter lång tunnel till en kostnad av en halv miljon kronor.

– Bomberna kan nå mig i mitt hem eller i tunnlarna, var vi än är. Vad kan vi göra? säger byggaren, enligt The Guardian.

Mannen arbetade länge i Israel men sedan arbetstillstånden dragits in för palestinier, började han föra in varor som mjölk, choklad och fotogen i Gaza från Egypten.

Vissa tunnlar har använts av militanta grupper som Hamas för att föra in vapen i området. Israelisk militär uppger att man har bombat sönder minst 100 tunnlar. Men trots många anfall är vissa av tunnlarna delvis intakta.

Israels utrikesminister Tzipi Livni träffade EU-ministrarna i Bryssel på onsdagen för att diskutera öppna gränser och humanitär hjälp till Gaza.

– Om man stänger gränserna kommer människor att gräva tunnlar för att skaffa sig saker. Då skapar man enorma ekonomiska incitament för att smuggla in allt möjligt och omöjligt, också vapen och raketer, sa utrikesminister Carl Bildt, efter mötet.

På en pressträff efter middagen sa Livni att det måste bli ett stopp på vapensmugglingen in i Gaza. Men hon sa också att hon stödjer hjälpsändningar.

– Vi är beredda att samarbeta om det, sa Livni.

Skrivet av: