Nyval i år på Island

Det blir nyval på Island i år. Det konstaterar regeringspartiet.


Det blir nyval på Island i år. Det konstaterade regeringspartiet Självständighetspartiet på torsdagen efter flera dagars våldsamma demonstrationer med krav på koalitionsregeringens avgång.

Självständighetspartiet inser att det kommer att bli val i år sade partiets vice ordförande Thorgerdur Gunnarsdottir i parlamentet, alltinget. Statsminister Geir Haarde, som är partiets ledare, har tidigare vägrat tala om val och endast de senaste dagarna antytt att han skulle kunna tänka sig ett nyval i början av nästa år.

Normalt skulle det inte hållas val på Island förrän 2011.

Men de tusentals islänningar som de senaste dagarna protesterat i Reykjavik nöjer sig kanske inte med detta. De har under delvis mycket våldsamma former också krävt att höga politiker som Haarde och ledande tjänstemän avgår.

Ledande politiker i Haardes koalitionspartner Socialdemokraterna har krävt att partiet lämnar regeringen.

S-ledaren och utrikesministern Ingibjörg Gisladottir sägs dock ha försäkrat Haarde om fortsatt stöd.

Bön till Borg

I samband med att Sveriges finansminister Anders Borg nyligen överlämnade en proposition till riksdagen om lån till Island har många riksdagsmän kontaktats av islänningar som bett dem att inte rösta för lånet så länge som Haardes koalitionsregering sitter kvar och så länge som exempelvis cheferna för riksbanken, Sedlabanki, och den isländska finansinspektionen får behålla sina jobb. De anses ha ett stort ansvar för den globala finanskrisens verkningar på Island.

– Islänningarna har blivit allt mer upprörda över hur landets affärer sköts. Ingen vet vad regeringen håller på med och den reagerar inte heller på kritik, skriver chefredaktören för tidningen Morgunbladid, Olafur Stephensen, i en ledarkommentar, uppger NTB.

Våldsam natt

Under natten mot torsdagen fortsatte de delvis våldsamma protesterna som inleddes i måndags. Haarde tjänstebil utsattes för ägg, läskburkar och snöbollar och under de tidiga morgontimmarna fick polisen ta till tårgas mot grupper av hundratals våldsamma demonstranter utanför alltinget och den isländska riksbanken. Inga gripanden gjordes trots att två poliser skadades av stenar under tumultet, rapporterade Reuters. En nyckelroll spelar Självständighetspartiets årsmöte i helgen. Demonstrationerna de senaste dagarna har betecknats som de mest omfattande och våldsamma sedan 1949 när Island gick med i försvarsalliansen Nato.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.