Söndag 25 Jul
Stockholm

Nordkorea hotar med kärnvapen

1 av 2
Hangarfartyget USS George Washington är på plats i Sydkorea.
2 av 2
Hangarfartyget USS George Washington är på plats i Sydkorea. Foto: Navy Visual News Service, PO 3rd class Charles Oki/AP/SCAPIX

USA och Sydkoreas gemensamma militärövning kan orsaka ett kärnvapenkrig. Grannen i norr säger sig vara redo för ett "heligt vedergällningskrig".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SEOUL. Sedan tidigare har Nordkorea hotat med väpnat motstånd under militärövningen. Nu går landet ut och hotar med kärnvapenkrig. I helgen inleds en gemensam militärövning i området mellan USA och Sydkorea, något som ses en enorm provokation hos Nordkorea.

– Landets folk och armé kommer att använda sig av kraftfull kärnvapenavskräckning, skriver Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA, enligt BBC.

Syftet med övningen, som går under namnet Operation oövervinnlig ande, sägs vara att hålla Nordkorea på mattan sedan de i mars torpederade ett sydkoreansk krigsfartyg då 46 sjömän dog. Nordkorea har hela tiden nekat till anklagelserna.

– Armén och folket i Nordkorea kommer att starta ett heligt vedergällningskrig med hjälp av kärnvapen för att motverka de amerikanska imperialisterna och de sydkoreanska marionettstyrkorna, säger Nordkoreas nyhetsbyrå, enligt BBC. 

Ordkriget pågått en längre tid

Den nordkoreanska retoriken har under en längre tid varit hotfull gentemot västvärlden. USA säger sig inte vara intresserad av gå in i ett ordkrig med landet.

Tidigare har USA kommenterat hoten med att de vill se fler "konstruktiva åtgärder och färre provocerande ord".

Militärövningen inleds på söndag och omfattar 8 000 amerikanska och sydkoreanska trupper, 200 flygplan och 20 fartyg, uppger BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela