Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks läcker mystisk "försäkring"

Både president Obama och försvarsminister Robert Gates (t.h.) har i skarpa ordalag fördömt läckan.
1 av 4

Både president Obama och försvarsminister Robert Gates (t.h.) har i skarpa ordalag fördömt läckan.

J Scott Applewhite/AP/Scanpix

2 av 4

Wikileaks

ÖB Mike Mullen (t.h.) menar till och med att Wikileaks "redan kan ha unga soldaters blod på sina händer".
3 av 4

ÖB Mike Mullen (t.h.) menar till och med att Wikileaks "redan kan ha unga soldaters blod på sina händer".

Kevin Wolf/AP/Scanpix

4 av 4

Nyheter | 30/07/2010 23:40

Sajten Wikileaks - som den senaste tiden rönt enorm uppmärksamhet efter att ha släppt hemliga dokument som läckt inifrån den amerikanska försvarsmakten - sprider nu en krypterad fil som de kallar "försäkring".

WASHINGTON. Wikileaks publicerade nyligen 77 000 dokument om kriget i Afghanistan. Däribland uppgifter om svenska trupper.

Men framför allt har informationsläckan fått enorm uppmärksamhet i USA - där många frågar sig hur så stora mängder hemligstämplade dokument kan spridas så lättvindigt.

Läckan har dessutom varit pinsam för den amerikanska regeringen på mer än ett sätt: av dokumenten framgår bland annat att det finns uppgifter om al-Qaidaledaren Usama bin Ladins uppehälle långt senare än vad Vita huset officiellt medgett.

Nu har Wikileaks släppt en mystisk krypterad fil, uppger den amerikanska it-tidningen Wired. Filens namn: Försäkring.

Den oerhört tunga filen, som postats på sidan om kriget i Afghanistan, är på 1.4 GB och är krypterad med AES256. Filen är större än alla andra filer på sidan tillsammans.

Filen har dessutom postats på en torrentsida där den är fri att laddas ner.

Cryptome, en annan sajt som läcker hemligheter, spekulerar i att filen kan ha postats som en försäkring i det fall något skulle hända Wikileaks sajt eller grundaren, Julian Assange.

Om Wikileaks utsätts för hackerattacker - med avsändaradress myndigheterna - eller Assange grips skulle sajten kunna skicka ut lösenord eller krypteringsnycklar och låta alla som laddat ner den läsa innehållet.

Det är inte känt vad filen innehåller, men den skulle kunna utgöras av ytterligare data - som underrättelseanalytikern Bradley Manning i amerikanska armén påstår sig ha läckt till Assange innan dess att han greps i maj, skriver Wired.

I chattar med före detta hackaren Adrian Lamo avslöjade Manning att han försett Assange med en annan krigsloggcahce än den som Wikileaks redan hade publicerat.

Den sägs innehålla data över 500 000 händelser under Irakkriget mellan 2004 och 2009. Wikileaks har aldrig svarat på frågor om huruvida de fått cachen i fråga.

Det ska också ha överlämnats en video som visar en eldstrid där amerikanska trupper uppges skjuta ihjäl 100 afghanska civila i Garani. De flesta barn.

USA:s försvarsminister, Robert Gates, fördömer i skarpa ordalag läckan på Wikileaks.

– Det är potentiellt allvarligt och farligt för våra trupper, våra allierade och våra afghanska partners.

Talibaner har också bekräftat att de avser att gå igenom dokumenten, som läckts på Wikileaks, noga i jakten på afghanska informatörer som hjälpt ockupationsmakten.