Vinden vände precis före kraschen

Vinden ändrade sig just som Spanairplanet skulle lyfta från Barajasflygplatsen utanför Madrid den 20 augusti. Det kraschade och 154 människor dog. Uppgiften om vinden kommer från en pilot som samtidigt landade. (TT)


Vinden ändrade riktning just som Spanairplanet skulle lyfta från Barajasflygplatsen utanför Madrid den 20 augusti. Olyckan krävde 154 människors liv.

Uppgiften om vindkantringen kommer från en pilot på ett Iberiaplan som var på väg att landa under Spanairplanets start. Piloten har i polisförhör berättat att vindriktningen inom en minut skiftade från 170 till 50 grader och vindhastigheten från 10 till 5 knop, rapporterar den spanska radiokanalen Cadena Ser.

Piloten berättade också att han före kraschen såg en stor fågel vid Spanairplanets vänstra sida och en stor fågel på höger sida.

Olycksorsaken är ännu inte utredd. Experter tror att flera faktorer spelade in. Kort efter att ha lyft lutade planet åt vänster för att sedan vrida åt höger och krascha. 18 personer överlevde eldhavet.

Skrivet av:

Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.