Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vinden vände precis före kraschen

- 15/09/2008, 17:09 -

Vinden ändrade sig just som Spanairplanet skulle lyfta från Barajasflygplatsen utanför Madrid den 20 augusti. Det kraschade och 154 människor dog. Uppgiften om vinden kommer från en pilot som samtidigt landade. (TT)

Vinden ändrade riktning just som Spanairplanet skulle lyfta från Barajasflygplatsen utanför Madrid den 20 augusti. Olyckan krävde 154 människors liv.

Uppgiften om vindkantringen kommer från en pilot på ett Iberiaplan som var på väg att landa under Spanairplanets start. Piloten har i polisförhör berättat att vindriktningen inom en minut skiftade från 170 till 50 grader och vindhastigheten från 10 till 5 knop, rapporterar den spanska radiokanalen Cadena Ser.

Piloten berättade också att han före kraschen såg en stor fågel vid Spanairplanets vänstra sida och en stor fågel på höger sida.

Olycksorsaken är ännu inte utredd. Experter tror att flera faktorer spelade in. Kort efter att ha lyft lutade planet åt vänster för att sedan vrida åt höger och krascha. 18 personer överlevde eldhavet.

Skrivet av: