Tisdag 30 Nov
Stockholm

Obama till allierade: Grip Wikileaks grundare

Wikileaks grundare Julian Assange kan få det hett om öronen när han korsar gränser framöver.
Wikileaks grundare Julian Assange kan få det hett om öronen när han korsar gränser framöver. Foto: Max Nash/Ap/Scanpix

Vita huset ber Storbritannien, Tyskland, Australien och andra allierade att gripa Wikileaks grundare, Julian Assange, efter läckan om Afghanistankriget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. President Barack Obama utsätter nu sina allierade för tryck att gripa och åtala Julian Assange, som grundat och driver sajten Wikileaks, som för en tid sedan orsakade stora rubriker efter att ha publicerat en stor mängd läckta militära dokument om kriget i Afghanistan.

USA vill strypa Assanges rörelsefrihet och hejda hans nomadiska livsstil som gör att han ständigt rör sig över internationella gränser. Det skriver den amerikanska nyhetssajten Daily Beast.

Enligt källor till Daily Beast är Vita huset av uppfattningen att Wikileaks och liknande sajter utgör ett säkerhetshot mot USA.

Men man misstänker också att Assange har skadat sitt förhållande till utländska regeringar och organisationer som i vanliga fall skulle vara vänligt inställda till Wikileaks yttrandefrihetsiver.

Därför höjer man nu insatserna och pressar allierade att ingripa mot Julian Assange.

På lördag kommer Assange till Sverige för att medverka i ett seminiarum anordnat av den socialdemokratiska, kristna Broderskapsrörelsen i LO-borgen i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela