Wikileaks grundare Julian Assange kan få det hett om öronen när han korsar gränser framöver.
Wikileaks grundare Julian Assange kan få det hett om öronen när han korsar gränser framöver. - Foto: Max Nash/Ap/Scanpix

Obama till allierade: Grip Wikileaks grundare

Vita huset ber Storbritannien, Tyskland, Australien och andra allierade att gripa Wikileaks grundare, Julian Assange, efter läckan om Afghanistankriget.


WASHINGTON. President Barack Obama utsätter nu sina allierade för tryck att gripa och åtala Julian Assange, som grundat och driver sajten Wikileaks, som för en tid sedan orsakade stora rubriker efter att ha publicerat en stor mängd läckta militära dokument om kriget i Afghanistan.

USA vill strypa Assanges rörelsefrihet och hejda hans nomadiska livsstil som gör att han ständigt rör sig över internationella gränser. Det skriver den amerikanska nyhetssajten Daily Beast.

Enligt källor till Daily Beast är Vita huset av uppfattningen att Wikileaks och liknande sajter utgör ett säkerhetshot mot USA.

Men man misstänker också att Assange har skadat sitt förhållande till utländska regeringar och organisationer som i vanliga fall skulle vara vänligt inställda till Wikileaks yttrandefrihetsiver.

Därför höjer man nu insatserna och pressar allierade att ingripa mot Julian Assange.

På lördag kommer Assange till Sverige för att medverka i ett seminiarum anordnat av den socialdemokratiska, kristna Broderskapsrörelsen i LO-borgen i Stockholm.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

General Motors lyfter vinstprognos

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.