Svensk expert: "Kris värre än IT-bubbla"

En svensk professor vid Uppsala universitet varnar för ekonomisk kris.


Allvarligare än it-bubblan 2000, men inte på 1987 års nivå. Så karaktäriserar Lars Magnusson, professor i ekonomiska historia vid Uppsala universitet, bankkrisen i USA, enligt Upsala Nya Tidning.

Det har varit turbulent i den amerikanska ekonomin hela året. Det har i sin tur påverkat den exportberoende svenska ekonomin.

- Redan krisen på 1870-talet, när järnvägen byggdes ut i USA, påverkade både de svenska bankerna och hushållen mycket, säger Lars Magnusson till UNT.

Först nu när många blåst faran över menar Lars Magnusson att effekterna börjar märkas.

- Nu ser vi att mycket stora elefanter i den amerikanska ekonomin har mycket grava problem med dåliga krediter.

- Traditionellt har vi också placerat en stor del av vårt pensionskapital i USA, och därför påverkas vi nu, säger Lars Magnusson.

För att hitta en jämförelse bakåt i tiden går han till hösten 1987 och "den svarta tisdagen".

- Fallet är inte lika stort ännu. Men å andra sidan var det för stort då. Det fanns inga ekonomiska faktorer som motiverade det raset, bara psykologi, säger Lars Magnusson till UNT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.