Svensk expert: "Kris värre än IT-bubbla"

En svensk professor vid Uppsala universitet varnar för ekonomisk kris.


Allvarligare än it-bubblan 2000, men inte på 1987 års nivå. Så karaktäriserar Lars Magnusson, professor i ekonomiska historia vid Uppsala universitet, bankkrisen i USA, enligt Upsala Nya Tidning.

Det har varit turbulent i den amerikanska ekonomin hela året. Det har i sin tur påverkat den exportberoende svenska ekonomin.

- Redan krisen på 1870-talet, när järnvägen byggdes ut i USA, påverkade både de svenska bankerna och hushållen mycket, säger Lars Magnusson till UNT.

Först nu när många blåst faran över menar Lars Magnusson att effekterna börjar märkas.

- Nu ser vi att mycket stora elefanter i den amerikanska ekonomin har mycket grava problem med dåliga krediter.

- Traditionellt har vi också placerat en stor del av vårt pensionskapital i USA, och därför påverkas vi nu, säger Lars Magnusson.

För att hitta en jämförelse bakåt i tiden går han till hösten 1987 och "den svarta tisdagen".

- Fallet är inte lika stort ännu. Men å andra sidan var det för stort då. Det fanns inga ekonomiska faktorer som motiverade det raset, bara psykologi, säger Lars Magnusson till UNT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Äldre man vanvårdades på Attendo – dog

Trump framme vid domstolen

USA:s expresident Donald Trump har anlänt till domstolen i New York.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En trafikolycka har inträffat i Almby", skriver polisen på sin hemsida.

Kursras för Trump-aktien

Trump Media & Technology Group – ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern – planerar försäljning av 21,5 miljoner egna aktier och har även anmält att man kommer att öppna för ytterligare försäljning av 146,1 miljoner aktier av befintliga ägare.

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.