Måndag 21 Jun
Stockholm

En av fem tror Obama är muslim

1 av 2
2 av 2

Många amerikaner tror felaktigt att president Barack Obama är muslim. Och de blir allt fler.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. En ny mätning visar att så många som 31 procent av republikanernas väljare tror att den demokratiske presidenten, Barack Obama, är muslim.

Och bland befolkningen överlag tror var femte att USA:s president tillber Allah med blicken mot Mekka. Detta enligt en sensationell mätning som genomförts av det mycket ansedda institutet Pew Research Center.

Den dramatiska missuppfattningen avslöjas i samband med att man planerar att bygga en kontroversiell moské i anslutning till Ground Zero - platsen där World Trade Centers tvillingtorn stod innan de rasade den 11 september 2001.

När en liknande mätning genomfördes i mars var det bara 17 procent av republikanerna som trodde att Obama var muslim. Nu är det alltså 31 procent som lever i den felaktiga föreställningen, uppger Politico.

Ända sedan Obama intog presidentämbetet har den så kallade Birtherrörelsen bedrivit en intensiv kampanj för att övertyga den amerikanska allmänheten om att presidenten i själva verket inte alls är född på Hawaii utan i Kenya eller Indonesien och att han driver en hemlig islamistisk agenda.

En kampanj som alltså tycks ha gett effekt.

Trots att Obama senast under en debatt 2008 avfärdade ryktena offentligt:

– Låt oss göra klart vilka fakta i målet är. Jag är kristen. Jag har svurit att upprätthålla mitt ämbete med handen på bibeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela