Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama: "USA är inte er fiende"

Nyheter | 27/01/2009 11:24

USA:s president Barack Obama tilltalar muslimer världen över och garanterar att man har amerikanernas respekt.

I en intervju med i tevekanalen Al Arabiya sa Barack Obama vill möta den muslimska världen som ett nytt USA.

– Mitt jobb är att förmedla till den muslimska världen att amerikaner inte är era fiender, sa Obama, till Al Arabiya.

Den nye presidenten har levt i muslimska Indonesien under sin uppväxt och han försöker väcka hopp om en förändrad amerikansk inställning till Mellanöstern och den muslimska världen i stort.

– Ibland gör vi misstag och vi har inte varit fläckfria... Det finns inget skäl till att vi inte skulle kunna återupprätta den respekt och partnerskap som USA hade med den muslimska världen så sent som för 20 eller 30 år sedan.

Han sa också att det är dags för Israel och palestinierna att återvända till förhandlingsbordet.

Till förhandlingar i Mellanöstern

President Barack Obama skickade på måndagen USA:s nya Mellanösternsändebud George Mitchell till regionen med uppdrag att "kraftfullt engagera sig" i arbetet för fred mellan israeler och palestinier, rapporterar CNN.

– Stunden är inne för båda sidor att inse att vägen de färdas på inte kommer att skapa utveckling och säkerhet för deras folk, sa Obama, i samband med att han skickade sitt Mellanösternsändebud George Mitchell till regionen.

Obama varnade dock för att det kan ta tid att nå framgång.

– Jag vill se till att förväntningarna inte höjs så att vi tror att detta kan lösas på några månader, sa han, och tillade att han ska formulera ett "specifikt svar" när Mitchell återvänt från sin resa.

Mitchell ska under sin veckolånga resa besöka Egypten, Israel, Västbanken, Jordanien, Saudiarabien, Frankrike och Storbritannien.

Amerikanska UD uteslöt inte ett besök i Gazaremsan men sa att Mitchell inte kommer att ha någon kontakt med Hamas.

Obama om USA och den muslimska världen:

Skrivet av: