Stockholm

Obama i u-sväng om bilavgaser

Barack Obama tänker låta delstater ställa hårdare utsläppskrav på bilar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en miljöoffensiv som presenterades på måndagen gör Obama ännu en u-sväng jämfört med George Bush, och utmanar de krisdrabbade biljättarna.

– Amerika kommer inte att hållas som gisslan av minskande resurser, fientliga regimer eller en allt varmare planet, sade en bister president på en kort presskonferens där han inte tog emot frågor.

– Tiden då Washington släpade fötterna efter sig är slut.

Bland miljöåtgärderna han presenterade märks särskilt uppdraget till miljömyndigheten EPA att ompröva Bushregeringens ilskna motstånd mot att enskilda delstater sätter upp hårdare avgaskrav än USA som helhet.

Världsledande

Frågan har varit en dragkamp mellan president Bush och i synnerhet guvernör Arnold Schwarzenegger i Kalifornien i åratal. Den stora delstaten på USA:s västkust har varit världsledande i avgaskrav sedan 60-talet, vilket gjorts möjligt av att den kaliforniska Air Resources Board, "luftresursstyrelsen", skapades tidigare än den federala EPA (Environmental Protection Agency). Detta kryphål har också tillåtit andra delstater att haka på allt som Kalifornien gör, men de senaste åren har Bush beordrat EPA att inte tillåta ännu strängare regler - enligt kritiker ett resultat av påtryckningar från USA:s stora biltillverkare.

El- och gasdrift

Bensin står för nästan hälften av USA:s oljekonsumtion, så en omsvängning påverkar hela världsmarknaden. Miljökämpar talar redan om att de nya tongångarna kommer att tvinga amerikanska biltillverkare att satsa på modeller som drivs av el och bio-, natur- eller vätgas. Hybridbilar som Toyota Prius är lika populära i USA som i Europa, men el- och gasbilar är inte vanliga. Kalifornien är dock i framkant även vad gäller elbilar. I delstaten produceras den Lotusbaserade Tesla, en av världens ytterst få renodlade elbilar som redan säljs och levereras. Den lilla sportbilen kostar i och för sig 900 000 kronor - och går loss på ännu mer när några få exemplar når Europa senare i år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.