Afghanska protester mot koranbränning

- 10/09/2010, 14:02 -

Rahmat Gul/AP/SCANPIX

Våldsamma protester plågar det krigshärjade landet efter att pastor Terry Jones planerat bränna koranen.– Trots att de beslutat att inte genomföra bokbålet, visar protesterna att de inte borde tänka tanken, säger Afghanistans president Hamid Karzai.

KABUL. Afghanistan skakades under fredagen av landsomfattande demonstrationer.

Upp emot 1 500 personer samlades på gatorna runt en Natobas i nordöstra landet för att protestera mot den planerade koranbränningen.

Flera demonstranter eldade upp amerikanska flaggor och skanderade "Död åt kristna". Minst tre personer ska ha skottskadats, uppger BBC.

Demonstrationerna genomfördes trots att pastor Terry Jones, åtminstone tillfälligt, ställt in bokbålet.

– Trots att pastorn beslutat att inte genomföra bokbålet, visar protesterna att de inte borde tänka tanken, säger Afghanistans president Hamid Karzai, enligt BBC.

Även Indonesiens president, Susilo Bambang Yudhoyono, varnade under fredagen i en tevesänt tal att bokbålet kan hota världsfreden.

– Jag är medveten om att planerna stoppats. Men ingen av oss kan få ro förrän en så avskyvärd idé är helt släck, säger han, uppger BBC.

Pastor Terry Jones uppgav sent på torsdagskvällen att han nått en överenskommelse med en imam Muhammad Musri om att inte bränna koranen. Anledningen, sa han, var att han blivit lovad att det omstridda moskébygget i New York, bara kvarter ifrån Ground Zero, stoppats.

Men under fredagen uppgav imamen att han bara gått med på att återigen diskutera frågan om moskébygget.