Lördag 1 Okt
Stockholm

Kanadas regering klarade budgetkris

Det liberala oppositionspartiet räddade Kanadas regering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det liberala oppositionspartiet räddade Kanadas regering genom att på onsdagen säga ja till den konservativa minoritetsregeringens budget och ekonomiska stimulanspaket. Hotet om nyval avvärjdes därmed.

Regeringen gick genast med på liberalernas krav att knyta paketet till villkor om återrapportering till parlamentet.

Premiärminister Stephen Harpers regering, som satt kvar vid makten efter valet i oktober, var en hårsmån från att tvingas avgå när de tre oppositionspartierna i december kom överens om att fälla regeringen och själva gå i koalition. Men på onsdagen gick de planerna om intet när liberalerna gav sitt villkorade stöd till regeringen.

– Koalitionen är död, det är slut, det är över, sade Gilles Duceppe, ledare för det separatistiska Bloc Quebecois.

Koalitionen har inte fått väntat väljarstöd i opinionsmätningarna och liberalerna verkade ovilliga att riskera ett fjärde val på fem år om regeringen fälls i förtid.

– Kanadensarna vill inte ha ett nytt val, och de är trötta på politiskt spel, sade Liberala partiets nye ledare Michael Ignatieff vid en presskonferens.

Regeringens stimulanspaket omfattar 40 miljarder kanadensiska dollar (cirka 260 miljarder svenska kronor). Med skattesänkningar och infrastruktursatsningar ska landet tas ur recessionen, men priset är ett beräknat budgetunderskott för innevarande budgetår, det första i landet på elva år. Finansdepartementet räknar dock med att vara tillbaka på plus under budgetåret 2013-2014.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.