Kanadas regering klarade budgetkris

Det liberala oppositionspartiet räddade Kanadas regering.


Det liberala oppositionspartiet räddade Kanadas regering genom att på onsdagen säga ja till den konservativa minoritetsregeringens budget och ekonomiska stimulanspaket. Hotet om nyval avvärjdes därmed.

Regeringen gick genast med på liberalernas krav att knyta paketet till villkor om återrapportering till parlamentet.

Premiärminister Stephen Harpers regering, som satt kvar vid makten efter valet i oktober, var en hårsmån från att tvingas avgå när de tre oppositionspartierna i december kom överens om att fälla regeringen och själva gå i koalition. Men på onsdagen gick de planerna om intet när liberalerna gav sitt villkorade stöd till regeringen.

– Koalitionen är död, det är slut, det är över, sade Gilles Duceppe, ledare för det separatistiska Bloc Quebecois.

Koalitionen har inte fått väntat väljarstöd i opinionsmätningarna och liberalerna verkade ovilliga att riskera ett fjärde val på fem år om regeringen fälls i förtid.

– Kanadensarna vill inte ha ett nytt val, och de är trötta på politiskt spel, sade Liberala partiets nye ledare Michael Ignatieff vid en presskonferens.

Regeringens stimulanspaket omfattar 40 miljarder kanadensiska dollar (cirka 260 miljarder svenska kronor). Med skattesänkningar och infrastruktursatsningar ska landet tas ur recessionen, men priset är ett beräknat budgetunderskott för innevarande budgetår, det första i landet på elva år. Finansdepartementet räknar dock med att vara tillbaka på plus under budgetåret 2013-2014.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.